Koupit alkohol není pro děti stále žádný problém

Žďár nad Sázavou, Brno - Prodej alkoholu dětem dnes začal řešit Okresní soud ve Žďáře nad Sázavou. Dvacetiletému mladíkovi, který jako obsluha ve stánku prodal pití nezletilým, za to hrozilo až roční vězení. Nakonec ale odešel s podmínečným zastavením stíhání. Podobné případy jsou třeba u žďárského soudu spíš výjimkou, za posledních pět let jich tu řešili jen sedm. Pro nezletilé přitom není problém si alkohol opatřit, jak dnes vyzkoušela i figurantka České televize.

Dvě lahve vodky prodané patnáctileté dívce a chlapcovi přivedly o pět let staršího Michala Peřinu ze Žďáru nad Sázavou až před soud. Přivydělával si jako prodavač v trafice. Když si mladí zákazníci řekli o alkohol, prodal jim ho. „Přišlo mi, že už byli zletilí, takže jsem jim to prodal,“ vypověděl u soudu Peřina.

Vodku si děti koupily loni v květnu v nonstop tabáku nedaleko centra Žďáru a lahve vypily na cyklostezce u řeky Sázavy. Společnost jim dělaly další dvě nezletilé dívky. Jedna z nich skončila po večírku v bezvědomí, s otravou alkoholem ji záchranáři převezli do nemocnice v Novém Městě na Moravě. V krvi měla přes jedno promile, její léčba v nemocnici přišla na bezmála deset tisíc korun.

Prodavač škodu zaplatil a u soudu se omluvil. I proto nakonec odešel bez trestu. „V souladu s podanými závěrečnými návrhy soud rozhodl o podmínečném zastavení stíhání,“ potvrdil soudce Jiří Večeřa.

Koupit alkohol? Pro dítě žádný problém

Spotřeba alkoholu u mladistvých roste. Podle Státního zdravotního ústavu má s alkoholem v Česku zkušenost každé druhé 13leté dítě. Jak snadno se k alkoholu nezletilí dostanou, dnes štáb ČT vyzkoušel s figurantkou, která má teprve 16 let. Výsledek? Tři prodejny, tři láhve alkoholu. Občanský průkaz nemusela vytáhnout ani jednou.

Podívejte se, jak je těžké pro nezletilého koupit alkohol (zdroj: ČT24)

Policie jen v Brně loni provedla 111 kontrolních akcí zaměřených právě na nalévání alkoholu mladistvým a řešila více než 200 případů podnapilých nezletilých. Podle protidrogových center je to především právě kvůli snadné dostupnosti.

Mladiství mohou alkohol snadno sehnat nejen ve stáncích a obchodech, ale i na internetu. Prodej lihovin on-line totiž není nijak regulován a většina e-shopů věk svých zákazníků vůbec neprověřuje. A to navzdory tomu, že jim to zákon ukládá. Jedinou překážku na cestě k nákupu alkoholu on-line představuje pro děti a mladistvé dotaz na plnoletost. Dosažení osmnáctého roku života však může jediným klikem odsouhlasit i osoba ve skutečnosti nezletilá. K objednání alkoholických nápojů pak už nic nebrání. Věk kupujícího mnohdy nekontroluje ani obsluha odběrného místa či kamenných obchodů.