Pražská koalice se stále otřásá, na stavebních předpisech se ale dohodla

Praha – Dohodovací řízení, které kvůli stavebním předpisům vyvolala pražská Trojkoalice a ohrožovalo existenci její koalice s ANO a ČSSD, je u konce. Městská rada schválila odkládané novely ke stavebním předpisům, se kterými několik týdnů váhala. Krize mladé pražské koalice ale ještě není u konce. Pokračuje druhé dohodovací řízení, které vyvolaly naopak ANO a ČSSD kvůli setrvání Matěje Stropnického v křesle náměstka primátorky.

Dohodovací řízení v pražské koalici, které se týkalo stavebních předpisů, skončilo po několika dnech. Pražským stavebním předpisům pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj v polovině ledna účinnost. Již předtím se primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) neshodovali na dalším postupu. Když Stropnický v lednu předložil návrh novelizace předpisů, rada ho po bouřlivé diskusi odložila a Trojkoalice nakonec vyvolala dohodovací řízení. Nyní končí, protože rada schválila dvě předložené novely. Shodla se také na zadání technické novely stavebních předpisů, která bude platit do doby, než vejdou v účinnost nové předpisy. „Cílem je, abychom co nejvíce zkrátili dobu, kdy budou platit celostátní předpisy,“ uvedl Matěj Stropnický.

Radní také schválili metodický pokyn týkající se reklamy. „V mezičase má bránit instalaci billboardů,“ přiblížil náměstek Stropnický. Pro odbory magistrátu je pokyn závazný, pro radnice má charakter doporučení.

Zatímco dohodovací řízení o stavebních předpisech končí, to, které vyvolaly ANO a ČSSD kvůli Matěji Stropnickému, pokračuje. Náměstkovi vyčítají hlasování o odpadovém tendru v zastupitelstvu, kterým se odchýlil od zbytku koalice. Petr Štěpánek (SZ), který na podzim vedl Trojkoalici do voleb, přitom zdůraznil, že Trojkoalice za Stropnickým stojí. Podle Lidových novin rozeslal Matěj Stropnický ostatním radním dopis. Napsal v něm, že „nepostupoval správně“, když kolegy neupozornil, že se chystá hlasovat jinak. Uznal, že tak porušil koaliční smlouvu, a současně uvedl, že si neumí představit, „že by se to stejným způsobem kdykoliv v budoucnu opakovalo“.

Hnutí ANO má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Při rozhodování o desetiletém tendru na svoz odpadu Stropnický jako jediný člen koalice nezdvihl ruku, koalice ho však prosadila, protože chybějící hlas dodala nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová, která loni v prosinci opustila klub TOP 09.