Policisté z Frýdku-Místku odhalili prodejce falešných dálničních kuponů

Frýdek-Místek – Policie dopadla čtyři muže, kteří prodávali na Frýdecko-Místecku padělané dálniční známky. Zatímco pravý dálniční kupon na jeden rok stojí 1 500 korun, podvodníci prodávali falešné známky za 800 až 1 350 korun. Několik stovek podobných falzifikátů policie objevila nedávno také na Plzeňsku a u Hradce Králové. Vyzývá řidiče, aby nekupovali známky mimo oficiální prodej.

Policisté odhadují, že na Frýdecko-Místecku si falešné dálniční kupony koupilo asi 400 řidičů. Dají se poznat podle číselné chyby v čárovém kódu a podle gramatických chyb v cizojazyčných textech na zadní straně papírového podkladu.

Poté, co policisté z Frýdku-Místku dostali informaci, že se ve městě šíří falešné dálniční známky, prověřili tamní známé recidivisty a trefili se. U podezřelých mužů našli 56 falešných kuponů a asi 260 tisíc korun v hotovosti. Protože s policisty spolupracují, zůstali na svobodě. Padělky pouze prodávali. Po výrobcích policisté intenzivně pátrají. Falzifikáty jsou velmi zdařilé. „Pokud člověk nezná ty odlišnosti, tak je těžko pozná od pravých. Vodítkem by ale měla být nízká cena,“ zdůraznil mluvčí policie ve Frýdku-Místku Vlastimil Starzyk.

Policie už v minulých dnech narazila na několik stovek padělaných dálničních známek v Plzeňském a Královehradeckém kraji. Podle ministra dopravy Dana Ťoka jde o nejrozsáhlejší případ falešných kuponů v posledních letech. Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold uvedl, že těchto padělků by mohlo být v republice celkem několik tisíc kusů.

Řidičům, kteří si padělek koupí a vylepí, pokuta nehrozí

Roční dálniční známka s platností od 1. prosince 2014 do 31. ledna 2016 stojí 1 500 korun, kupon na jeden měsíc stojí 440 korun, desetidenní 310 korun. Platnost starých známek skončila 31. ledna. Nové se prodávají na pobočkách České pošty a na řadě čerpacích stanic. K dostání jsou také přes internet. Policie vyzývá řidiče, aby si dali na padělky pozor. Pokud silniční kontrola u řidiče zjistí, že má falešný kupon, pokuta mu nehrozí. „Pokud někdo koupil známku v dobré víře, že je pravá, je sám poškozený,“ řekl vedoucí dálničního oddělení krajské policie v Ostravě Jiří Pátra. Policie by přitom mohla těžko prokázat opak. Za chybějící kupon mohou policisté řidiči uložit pokutu až pět tisíc korun.

Na sociálních sítích už lidé podvodnickou aféru glosují. „Kolega už ji má vylepenou. Koupil ji prý za tisíc,“ uvedl jeden z diskutujících. Někteří se vyptávají, kde se dají falešné kupony sehnat. „Rád bych upozornil také na falešné dálnice. Tváří se jako dálnice, má se za ně platit, ale nejsou to dálnice,“ přidal k tématu další člověk.