Dluhy za Opencard vyřeší EMS a Praha společným memorandem

Praha - Firma eMoneyServices (EMS) předložila Praze memorandum o narovnání dluhů za správu Opencard v letech 2014 a 2015. Vedení Prahy chce návrh dohody o společném postupu projednat a připravit vlastní verzi, kterou by příští týden měla schvalovat rada. Po dnešní schůzce s EMS to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dluhy za předchozí roky, které dosahují 170 milionů korun, už řeší soud.

„EMS nám poskytla memorandum, které nadesignovala ona. (…) My toto memorandum nebudeme podepisovat, ale nebráníme se jinému memorandu, v němž říkáme, že jsme ochotni se bavit o nějakých nárocích v časovém horizontu od 7. dubna 2014 do 31. ledna 2015,“ řekla Krnáčová.

V současné době město podle Krnáčové čeká na vyjádření znalců, kteří mají ocenit služby, které EMS městu poskytovalo. Nároky, které má EMS z předchozího období, se podle Krnáčové budou řešit soudní cestou. „Hledáme také způsob, jak bychom nakoupili služby, které překračují datum 31. ledna 2015,“ dodala. Další schůzka bude podle primátorky až po vyhotovení znaleckých posudků.

Problém podpory systému, kterou EMS v lednu ukončilo, bylo také předmětem jednání a podle mluvčího EMS Martina Opatrného tento problém řeší pracovní týmy. „Bohužel se zatím nepodařilo tento bod úplně vyřešit, ale věříme, že se tak stane. Předběžné opatření soudu nás nenutí k tomu, abychom tu podporu poskytovali, tzn. dál trvá stav, kdy systém Opencard je bez podpory, a tudíž v ohrožení,“ dodal. Podle Krnáčové však podpora na základě předběžného opatření v minimalizované formě probíhá.

Kartu Opencard vlastní asi 1,2 milionu cestujících a vyšla na zhruba 1,35 miliardy korun. Praha se potýká s údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti. Nikdo z politiků se s tím za uplynulé měsíce nedokázal vypořádat. V pokračující nejistotě o budoucnosti Opencard pražští radní nedávným rozhodnutím umožnili cestujícím částečný přechod na papírové kupony. Všechny druhy kuponů budou k dispozici od začátku března.