Záludné křižovatky a pozapomenutá pravidla číhají na řidiče

Praha – Kdo má přednost? Otázka, která mnoha řidičům bleskne hlavou, až když je pozdě. Někdy je do kritické situace přivede i nepřehledné dopravní značení – nejasně naprogramované světelné signály anebo značka nařizující dát přednost v jízdě ukrytá v lese jiných značek.

Přednost zprava versus džungle značek. Každá ulice má své (zdroj: ČT24)

Mezi známé pasti na řidiče patří světelná křižovatka Resslovy a Karlova náměstí v centru Prahy. Šipka povolující z Resslovy odbočit doprava svítí i v době, kdy přijíždějí auta zleva. To, že jim musí dát přednost, mnoho řidičů neví. Prudké brzdění a kritické situace jsou zde proto na denním pořádku. „Spousta řidičů zareaguje až na poslední chvíli a situace se pak tady vyhrocuje,“ podotkl ředitel autoškoly ÚAMK Petr Hůrský, který na místo často jezdí se svými žáky, aby je poučil o přednosti při svítící zelené šipce.

Mnoho jiných pastí je méně záludných, přesto již mají mnoho obětí. Řidiči často přehlédnou špatně umístěnou značku, která jim nařizuje dát přednost v jízdě, zejména tehdy, když je ukryta v pomyslné džungli značek, která lemuje ulice v mnoha městech. „V takovém dešti značek, se těžko orientuje i kovaný řidič, natož začátečník,“ podotkl Petr Hůrský.

Například v severní části středočeského Berouna podle policie dobře zafungovalo naopak odstranění většiny dopravních značek. „Zmizely značky, které upravovaly přednosti vozidel. Je to ponecháno na tzv. pravidlu přednosti zprava,“ uvedla dopravní policistka Sabina Burdová. Výsledkem je čtvrť, kde se dává přednost zprava, na což řidiče důrazně upozorňuje cedule na jejím okraji i vodorovné značení. Podle policie opatření funguje, značek je méně a řidiči jsou opatrnější než dříve. Ne vždy ale funguje odstranění značek s předností tak bezproblematicky. V některých městech řidiči pravidlo pravé ruky ignorují nebo si ho vůbec neuvědomují.

Nebezpečná místa můžou lidé hlásit na městských úřadech nebo dopravní policii. Na základě stížností pak dopravní komise najde nové řešení.