Vzkaz „silnice se neudržuje“ je pro některé řidiče jako červený hadr

Karlovy Vary – Čeští řidiči objevili nový „adrenalinový sport“ – jízdu po zaváté silnici. V Krušných horách proto na silnicích, které se v zimě neudržují, zapadlo nebývalé množství aut. Řidiči však při jízdě po silnici označené jako neudržovaná riskují zdraví a někdy i život.

Neudržované silnice nejsou pro zábavu, řidiči to přesto zkoušejí (zdroj: ČT24)

V krušnohorských závějích končí auta ze dvou nejčastějších důvodů – buď řidiče svede na neudržovanou silnici navigace, nebo tam přijedou úmyslně v touze po adrenalinu. Všichni si ale dělají dobrý den ze značky, která na neudržovaný úsek upozorňuje. Vjezd ostatně nezakazuje, a tak se zbloudilí i opovážliví jezdci vydávají vstříc neprotaženým zasněženým úsekům a ledu.

Silničáři a Horská služba vyjíždějí k zapadlým autům pravidelně. Nedávno například ve vánicích uvízla dvě rodinná auta, jejichž řidiči slepě důvěřovali navigačním zařízením. „Největší problém byl, že v autech byly děti, bylo pozdě večer a bylo potřeba situaci nějak řešit. Takže my jsme se starali o ty děti, dostali jsme je do bezpečí, do tepla,“ popsal horský záchranář Stanislav Kabeš.

Silničáři některé horské silnice neudržují proto, že nesmějí. Jsou v ochranných pásmech, navíc jsou úzké a málo používané. Podle vedoucího zimní údržby SÚS Karlovarského kraje Josefa Bulky silničáři v zimě nesypou a neprotahují 51 úseků o celkové délce 138 kilometrů.

Jak již bylo řečeno, vyznačení neudržované silnice neznamená, že je na ni zákaz vjezdu. Řidiči si ale musí uvědomit, co jim a jejich spolucestujícím hrozí. Podle silničářů jsou tyto silničky určené především místním obyvatelům, i ti by na ně měli vjíždět pouze za dobrého počasí. Návštěvníci hor by si jejich sjízdnost měli ověřit na dispečinku silničářů nebo přímo u Horské služby.