I když sklárna v Květné propouští, návštěvníků neubylo

Strání (Uherskohradišťsko) – Sklárna v Květné po roce otevřela své dveře. Kvůli protiruským sankcím a pádu rublu se jí sice daří hůře než loni, přesto byla plná k prasknutí. Sklárna věří, že krizi přežije. Nové zákazníky hledá na Dálném východě, vedení společnosti však dobře ví, že další krach by tradiční řemeslo v pohraničí už nemuselo přežít.

Při dnu otevřených dveří seznámili skláři návštěvníky s tradiční výrobou skla i jeho malováním či leptáním. Práci skláře bylo možné také si vyzkoušet – a obdivovat. „Je tam 1 800 stupňů a je to dřina,“ podotkla návštěvnice dnu otevřených dveří Radka Zámečníková.

Oheň v květenských pecích žhne od roku 1794, píšťaly se dědí po generace. Sklárna je významná pro zaměstnanost v odlehlém Strání, pod které Květná patří, s jejím jménem je navíc spojena nejenom dlouhá, ale také dramatická historie. V jejím osudu se už více než dvě století odrážejí všechny události okolního světa – ekonomické i politické. V roce 2002 sklárna, vlastněná od revoluce Crystalexem Nový Bor, provoz přerušila. Tím více si místní obyvatelé váží jejího znovuzrození. Na den otevřených dveří jich přišlo na šest tisíc.

V současnosti vede sklárnu v Květné bývalý předák odborářů Marek Mikláš, jenž se kdysi snažil zabránit jejímu uzavření a propuštění zaměstnanců. Sám však nyní musí propouštět také. Spory Západu s Ruskem, vzájemné sankce a pád rublu sklárnu nepříjemně postihly, protože právě do Ruska vyvážela 60 procent své produkce. „My jsme neprodloužili smlouvy patnácti lidem tento měsíc,“ popsal důsledek Marek Mikláš. Sklárna ale již hledá nové trhy. Ty představuje Japonsko, Čína nebo Malajsie. Výběrové kolekce pro ně navrhují nejlepší čeští designéři.

Momentálně v Květné pracuje asi 190 lidí. Sklárny loni vykázaly obrat asi 100 milionů korun.