Z domu božího je ohnisko žloutenky

Cheb – Zdevastovaný areál bývalého kláštera v Chebu už dávno neslouží původnímu záměru. Naopak se z něj podle závěru hygieniků stalo i velmi nebezpečné místo, které přispívá k šíření žloutenky. Budovu pravděpodobně čeká kompletní demolice, chebská radnice ještě jedná o odkupu.

Klášterní kostel se změnil k nepoznání a honosné církevní sídlo už nepřipomíná. Budova totiž dlouho chátrá. Střechy jsou propadlé, chybí dveře i okna, na zemi se povalují odpadky a střechou sem zatéká. I volné pozemky kolem domu jsou zarostlé. „Je to strašná škoda. Areál má smůlu, že byl postaven na začátku minulého století, takže není památkově chráněný,“ vysvětlil kronikář města Cheb Jindřich Turek. Co je nejhorší, místo se stalo útočištěm bezdomovců a narkomanů. Z domu božího se tak stal zdroj šíření epidemie žloutenky typu A, která zasáhla Cheb. Tvrdí to alespoň hygienici, podle kterých patří klášter k jednomu z ohnisek.

Několikrát denně sem míří posílené hlídky strážníků, ale jejich možnosti jsou omezené. Kolem pozemku sice vede oplocení, ale to je na řadě míst poškozené nebo zcela chybí. „Oplocení je nové, už je tedy zčásti zase ukradené,“ uvedl zástupce majitele objektu. Prostory kláštera jsou ale kvůli tomu volně přístupné. A protože je dům soukromým majetkem, nemohou ho strážníci hlídat. Lidem bez domova nebo drogově závislým tak nemohou zabránit, aby se sem vraceli. Hlídky se tak zaměřují na veřejný pořádek, při němž se snaží zajistit šiřitele žloutenky.

Z církve přes armádu až k soukromým rukám

Za vznikem kláštera stály Milosrdné sestry svatého Kříže. Nechali ho vystavět v letech 1930–1932 na západní straně dnešní ulice 17. listopadu. Z prostor musely odejít po roce 1950. Dlouhá léta pak klášter sloužil jako kasárna pohraniční stráže. Až po restituci po roce 1989 znovu připadl církvi, jenomže ta na jeho renovaci neměla finanční prostředky. Od roku 2003 klášter putoval od jednoho majitele k druhému, až skončil ve vlastnictví firmy s tureckým majitelem. Ten vyčísluje dosavadní investice do zajištění objektu na osm set tisíc korun.

Město dnes aktivně jedná, aby s klášterem něco udělalo. Možností je koupě od soukromého vlastníka. „Dneska máme nabídku na odkup za dvacet milionů korun tak, jak to leží. Budeme to muset projednat v zastupitelstvu. Osobně na to nemám pevně daný názor. Je to i o nákladech na demolici,“ uvedl starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD). Na zdevastovaný klášter už byl nicméně vydán demoliční výměr. Majitel objektu řekl, že pokud obchod s městem nedopadne, ještě letos začne s demolicí. Pozemky by se pak nejspíš proměnily ve stavební parcely, což bude znamenat konec poměrně krátké historie kláštera.

Z chebského kláštera se šíří žloutenka (zdroj: ČT24)