Radnice přiklepla soutěž na provoz lékárny starostově známé

Lysá nad Labem – Boj o provozovatele lékárny v centru se rozhořel v Lysé nad Labem. Město neprodloužilo nájemní smlouvu lékárnickému řetězci. Výběrové řízení na nového nájemce vyhrála společnost, kterou vlastní známá starosty Jiřího Havelky Pavlína Tumová. Ta spolu s ním mimo jiné kandidovala v komunálních volbách za ODS. Končící nájemce lékárny nyní radnici podezírá ze zmanipulování tendru.

Do lékárny v Masarykově ulici nedaleko městského úřadu přijde každý den okolo dvou set pacientů, kteří jí přinášejí desetitisícové tržby. Do boje o lukrativní místo se dostala Česká lékárenská holding a společnost s názvem Centrum zdraví Milovice Pavlíny Tumové. Protože první jmenované s koncem roku končí nájemní smlouva, vypsalo město tendr, v němž uspělo konkurenční centrum.

Současný provozovatel označil soutěž za diskriminační a žádá její zrušení. Opoziční radní za tímto požadavkem stojí. Hlavním argumentem je především skutečnost, že vyhrála nižší nabídka nájemného, které by provozovatel městu platil. Firma Pavlíny Tumové městu nabídla nájemné 80 tisíc měsíčně a nedělní prodej. Současný provozovatel má lékárnu poslední den v týdnu zavřenou, nájemné nabízel o 20 tisíc vyšší.

Otazníky nad soutěží o lékárnu v Lysé nad Labem (zdroj: ČT24)

Spekulace o nadržování Tumová odmítá, stejně tak i starosta Jiří Havelka, s nímž společně sdílela kandidátní listinu občanských demokratů v říjnových komunálních volbách. „Ano, tyto lidi. Myslím ale, že mají nárok se přihlásit do takového výběrového řízení jako všichni ostatní,“ řekl pro ČT starosta. Pokud ale radnice svůj názor nezmění, podá prý současný provozovatel trestní oznámení.