Některé pohraniční roty chátrají. Jiné fungují jako hotely

Znojmo – Na jižní Moravě chátrají desítky opuštěných budov. Patřily totiž pohraniční stráži, která je už nevyužívá, a nové majitele nenašly. Mezi ně patří například staré roty v Jaroslavicích nebo Hevlíně na Znojemsku. Přestože jsou v nabídce realitních kanceláří už několik let, nikdo je koupit nechce. Některé objekty ale měly štěstí a nové využití našly.

„Celý ten areál byl ve zdevastovaném stavu. Bylo to tu zarostlé…, zkrátka vybydlené,“ popsal své dojmy ředitel hotelu a vinařství Evžen Kašpárek. Objekt si pro své podnikání vybral kvůli jeho poloze. Leží totiž mezi vinohrady a NP Podyjí.

Museli postavit nové budovy a těm původním nechali jen železobetonovou kostru, jinak je kompletně přestavěli. „Je pravda, že kdybychom stavěli na zelené louce, tak by to bylo levnější,“ připustil ředitel. Pohraniční policie objekt využívala do 2002 a pak jej získala obec Hnanice. Ta ho prodala soukromníkovi, který jej v roce 2011 přestavěl do jeho současné podoby.

Opuštěné roty chátrají

Poslední příhraničník opustil budovu v Dyjákovičkách v roce 1993. Od té doby objekt chátrá. „Obec si o nej zažádala už dříve, abychom ho dostali. Bohužel se tam ale vyskytl nějaký problém, takže nám to bylo připsáno až v roce 2012,“ řekl starosta Dyjákoviček Miroslav Pavlačka. 

Pětadvacet let stará rota je rájem pro zloděje. Ti z ní udělali za pár let téměř ruinu. „Jsou tu vytrhané parkety, radiátory jsou pryč. Prostě, co se hodí do sběru, tak to si lidé vezmou,“ popsal situaci starosta. Obec ale bohužel na opravy nemá, a tak uvažuje o prodeji roty.

Starosta Dyjákoviček hovoří o opuštěné rotě (zdroj: ČT24)

Se stejným problémem se přitom potýkají také ve 13 kilometrů vzdálených Jaroslavicích. Aktuálně budovu roty nabízí za necelých 8 tisíc korun. Neúspěšně se prodávají také opuštěné objekty v Hevlíně za zhruba 12 milionů korun nebo opravený zámeček v Lánech za 32 milonů. „Vojenské objekty se v nabídce objevují minimálně, u těchto objektů je vždy potřeba se podívat na případné ekologické zátěže,“ vysvětlil nezájem možných kupců realitní makléř Dušan Přikryl. Ti navíc musí počítat s investicí v řádech desítek milionů korun.

Roty Pohraniční stráže

Pohraniční stráž měla na území České republiky 96 rot.

  • Polovinu z nich využívají státní organizace nebo obce.
  • 38 správci prodali.
  • 5 jich už v 90. letech strhli.