Elektřina - na Svitavsku nedostatkové zboží

Svitavsko - Města a obce na Svitavsku řeší netradiční problém - tamní elektrická rozvodná soustava totiž nemá dostatečnou kapacitu, takže ČEZ nemůže připojit nové odběratele a těm dosavadním nemůže zvýšit příkon. Problém s tím mají hlavně podniky z regionu, které kvůli tomu nemůžou rozšiřovat výrobu. Důsledkem je zabrždění rozvoje celého Svitavska - nemůžou se vytvářet nová pracovní místa, mladí po vysoké škole se nechtějí do regionu vracet, omezuje to i výstavbu nových domů.

Mezi Hlinskem a Poličkou sice vedou sloupy vysokého napětí s desítkami kilometrů drátů, kapacita rozvodné soustavy ale přesto nestačí. Zkušenost popsal energetik společnosti Flídr z Širokého Dolu Václav Kopecký: „I když jsme se snažili napojit se z jiné strany, tak po měření ČEZem distribuce nám toto bylo zamítnuto.“

Problém potvrdila i mluvčí ČEZu pro východní Čechy Šárka Beránková: „V této chvíli je kapacita stávajících vedení vysokého napětí vyčerpána.“ ČEZ je podle Šárky Beránové nucen regulovat a omezovat připojování nových odběratelů a navyšování příkonů u dosavadních zákazníků. Týká se to oblasti Policka, Hlinska, Litomyšle a Bystrého.

Kritikou na stávající distribuční soustavu nešetří právě místní podniky. Například ve firmě Ravensburger Karton v Poličce vyrábějí hračky a kvůli potížím s proudem se ne vždy daří plnit podnikový plán. „Máme velké výpadky z hlediska elektrické energie a naše stroje kolikrát stojí,“ řekl Jaromír Prokeš, prokurista společnosti Ravensburger Karton z Poličky. Firma by podle Jaromíra Prokeše v budoucnu rád závod rozšiřovala, má připravené nové projekty. Zatím ale nemá zajištěný příkon elektrické energie. Pokud by vznikla nová síť, mohla by se rozvíjet.

Podobný problém je v podniku Flídr v Širokém Dole. Tam musejí zdroj elektrické energie posílit o mikroturbíny na zemní plyn s výkonem zhruba 200 kW, což je bude stát desítky milionů korun. Část proudu si pak budou vyrábět sami. „To nám umožní pokrytí současných potřeb, ale nikoli další dynamický rozvoj, a s tím související zaměstnanost,“ popsal Václav Kopecký, energetik společnosti Flídr z Širokého Dolu. Až bude vybudována rozvodná síť s vyšší kapacitou, plánují postavit dvě další haly. Tento projekt totiž zatím museli odložit. 

Po nové distribuční síti volají města a obce z regionu. „Pro jakýkoli další rozvoj, kdyby město Polička získalo dalšího investora, tak ČEZ ho už nenapojí,“ řekl Jaroslav Martinů (ODS), starosta Poličky. To je podle starosty zcela zásadní pro tvorbu pracovních míst a pro budoucí rozvoj města, ale i celého kraje. „My se snažíme ze všech sil, aby nám lidé neodcházeli, aby se po vysokých školách vraceli zpátky do Poličky, a tou hlavní věcí musí být pracovní místa, dostupné bydlení, a to všechno souvisí s posílením proudu. Takže je to pro nás zcela zásadní věc,“ uzavřel starosta Jaroslav Martinů.

Sloup elektrického vedení
Zdroj: ČT24

Jenže proti sloupům vysokého napětí třeba v Borové lidé sepisovali petici. Se stavbou nové sítě od Hlinska po Svitavy energetici dlouhodobě počítají, projekt připravují už od roku 2007. „Situaci vyřeší výstavba nové transformovny 110 kV, a to v areálu stávající transformovny přímo v Poličce, a výstavba vedení 110 kV v koridoru Hlinsko – Polička a Polička – Svitavy,“ uvedla Šárka Beránková, mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy. ČEZ nyní podle Šárky Beránkové čeká jednání s majiteli pozemků potřebných pro stavbu sloupů elektrického vedení a v případě úspěšného projednání je společnost připravena v roce 2017 začít s výstavbou.

Nová distribuční síť včetně rozvodny bude stát přes 700 milionů korun. Nebudou-li průtahy, kapacita elektrické rozvodné sítě bude v regionu posílena v roce 2018. Pak by v oblasti Poličky, Hlinska, Bystrého a Litomyšle mohli energetici připojovat nové odběratele a navyšovat příkony dosavadním odběratelům proudu.

Nedostatečná kapacita rozvodné sítě na Svitavsku (zdroj: ČT24)