Na Litoměřicku spadl vrtulník, pilot zemřel

Bohušovice nad Ohří (Litoměřicko) - U obce Bohušovice nad Ohří na Litoměřicku spadl vrtulník. Stroj začal po pádu hořet. Podle informací policie zemřel pětačtyřicetiletý pilot. Vrtulník spadl do polností poblíž řeky mezi Bohušovicemi a Terezínem krátce po desáté hodině dopolední. Vrtulník podle letecké inspekce vyrazil na svou cestu z letiště v Roudnici nad Labem, problémy nastaly zřejmě během letu.

„Hlášení o pádu vrtulníku jsme přijali v 10:17, na místo vyjely naše jednotky a další složky záchranného systému,“ uvedla litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová. Pilot stroje podle policie při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl.

V havarovaném vrtulníku kromě pilota nikdo jiný v době pádu neseděl. Stroj dopadl do neobydlené oblasti. Mluvčí státního podniku Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma potvrdil smrt jednoho ze zaměstnanců. Zároveň ale dodal, že tragický let nijak nesouvisel s činností ŘLP a šlo o čistě soukromé aktivity jednoho ze zaměstnanců.

Na zkušební let vyrazil dnes stroj z Roudnice nad Labem. Podle svědků se vrtulník klepal a měl asi problémy krátce po startu. Příčiny pádu bude zjišťovat vedle policie také Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „Vrtulník měl provoz schválený podle předpisů,“ uvedl vedoucí letového oddělení ústavu Josef Bejdák.

Upřesnil informaci policie o typu vrtulníku, kterým nebyl Robinson, ale experimentální stroj typu Exec A600 Talon. „Podle trosek, které se zde nacházejí ve velké ploše, můžeme říci, že nějaký problém nastal za letu,“ řekl Bejdák. Stroj byl podle něj setaven jako takzvaná „stavebnice“ ve Spojených státech amerických. Do ČR byl dovezen asi před rokem a dnes patrně provedl zkušební let.

Hasiči dostali požár pod kontrolu ještě před polednem. „Příčiny a okolnosti tragické události jsou předmětem dalšího šetření,“ doplnila policejní mluvčí. Zda se mohlo na havárii podepsat počasí, tak není jasné, ale v regionu je dnes zataženo a viditelnost není dobrá.

Výběr pádů malých vrtulníků a helikoptér v minulosti:

  • 8. října 1996 - Malá dvoumístná helikoptéra havarovala v husté mlze krátce po vzletu z letiště v Krnově na Bruntálsku. Osmapadesátiletý pilot zahynul.
  • 2. července 1997 – Pilot soukromého vrtulníku značky Robinson nepřežil srážku s dráty elektrického vedení u Velkého Meziříčí na Žďársku.
  • 11. srpna 2004 - Dvoumístný vrtulník typu Robinson 22 se nedaleko Čeřenic na Benešovsku zřítil do lesa. Pasažér zahynul, pětatřicetiletý pilot vyvázl s pohmožděninami.
  • 14. listopadu 2010 - Na poli u pískovny nedaleko obce Náklo na Olomoucku se zřítil malý vrtulník. Pilot, čtyřiačtyřicetiletý muž, na místě zemřel.
  • 14. května 2012 - U Českých Budějovic u obce Šindlovy Dvory se zřítil dvoumístný vrtulník typu Safari, při nehodě zahynuli oba muži na palubě.
  • 3. prosince 2013 - Malá helikoptéra havarovala na poli u Štěpánova na Olomoucku. V ultralehkém vrtulníku letěl pouze pilot, který pád nepřežil.