V ledové vodě jde po 2 minutách o život

Oteplení v posledních dnech znamená velké riziko pro bruslaře. Tloušťka ledu i v chladných oblastech Česka se ztenčuje pod 5 centimetrů. A to už je podle záchranářů příliš málo. Hasiči z Karlovarského kraje dnes proto trénovali záchranu tonoucího z ledové vody. Člověk bez speciálního obleku se v ledové vodě dokáže pohybovat jen dvě minuty. Jde tedy doslova o život.

Pokud se pod člověkem prolomí led a on spadne do ledové vody, zní podle hasičského instruktora Vojtěch Čermáka základní doporučení: Měl by se snažit natáhnout ruce na led, pokud možno na nejpevnější místo, kam se dostane. Nohama by se měl snažit vykopávat jako ploutvemi. A jakmile se člověku podaři se z vody na led alespoň částí těla dostat, měl by začít válet sudy. Váha tonoucího se tak totiž rozloží na větší plochu a led se nebude tak rychle rozlamovat.

Hasiči se na ledu pohybují pomocí speciálních bodců. Stejně je ale možné použít nůž nebo šroubovák.

Po dvanácti minutách v ledové vodě tonoucí kolabují, jejich srdeční akce se výrazně zpomaluje a oni nemají sílu reagovat na případné pokyny a dostat se z vody sami. „Jsou vyloženě zesláblí, třeba jako trosečníci v moři, upadají do bezvědomí po relativně krátké době,“ řekl Roman Sýkora, ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje.

Hasič Jiří Buček uvádí, že málokdo z tonoucích je v ledové vodě schopný bojovat. „Spíš se, když mají šanci, drží ledu na kraji,“ uvedl Jiří Buček, velitel Hasičů Karlovarského kraje.

Tragický případ ze vzpomínek hasiče Jiřího Bučka

Hasič Jiří Buček vzpomíná na den, kdy v Dalovicích dělali výcvik na ledě. „Skončili jsme výcvik, vrátili jsme se na stanici, a houklo nám to do Staré Role, kde se topily tři děti na propadlém ledě.“ Tyto děti se hasičům podařilo rychle zachránit, vytáhnout z ledu a předat rodičům - děti přežily. „My jsme byli vymrzlí jak hrom, sotva jsme se hýbali, jak jsme byli ztuhlí. V té době jsme neměli obleky do vody, byli jsme jenom v zásahovkách, takže doopravdy jsme promrzli neskutečně.“ Po návratu na stanici se ale hasiči ani nestačili pořádně vysušit a museli znovu vyjet, do Nové Role, kde se topil chlapec. Toho už se na místě snažili zachránit místní jednotky hasičů, ale nepodařilo se jim to. „Ten chlapec byl pod ledem. Těžce jsme se k němu probojovali prolamujícím se ledem, bohužel chlapce jsme vytáhli už mrtvého,“ dodal Jiří Buček.

Záchranáři proto vzkazují: Neriskovat a na tající rybníky už teď raději nevstupovat.