Zkoušel se prokopat ven. Ale přišli na to dozorci

Hradec Králové - Z věznice ve Valdicích se chystal utéct vězeň odsouzený k 13 rokům za loupež. K tomuto účelu si pořídil a vyrobil několik improvizovaných nástrojů, měly mu pomoci probourat se z cely. Při prohlídce to ale vězeňská služba zjistila. Vězeň svůj úmysl i přípravy k útěku přiznal, tížila ho délka trestu.

Vězni se podařilo vyhloubit ve zdi otvor o velikosti 30 krát 40 centimetrů, který dosahoval až třiceticentimetrové hloubky. Vydlabané cihly prý ukryl v dece do nepoužívané skříňky a otvor ve zdi zamaskoval ručníkem.

Při prohlídce cely ostraha našla u stropních mříží i dláto a tyč k bourání zdiva, dvacetimetrové lano vyrobené z provázků, kovovou kotvu, kladku ke slanění a vzpěru hromosvodu určenou k hloubení.

Odsouzený muž při výpovědi uvedl, že za pokusem o útěk byla vidina dlouhých let, které si má ještě v rámci trestu odpykat. Jeho spoluvězeň o přípravě útěku údajně nic nevěděl, vězeň boural zeď zřejmě ve chvílích, kdy v cele nebyl.

I kdyby díru dokončil, ocitl by se v areálu věznice

Podle mluvčí valdického vězení Evy Francové se vězeň snažil probourat poměrně širokou zeď. I kdyby se mu to podařilo, dostal by se pouze do střeženého areálu věznice. Ve Valdicích podobný případ za poslední roky neevidují, dodala. Protože vyšetřování celé věci teprve začalo, nedá se odhadnout výše případného postihu pro odsouzeného muže.