Konec autobusové krize na severu Čech? Přijde drobná změna jízdních řádů

Teplice – Ústecký kraj bude kritizovaný systém autobusové dopravy v regionu měnit jen pozvolna. Slibuje úpravu jízdních řádů, aby na sebe spoje lépe navazovaly, podle radního pro dopravu se ale dotkne pouze málo spojů. Není tak jisté, zda se podaří odbourat i problémy, které potenciálním cestujícím komplikují život – a kraj stojí zbytečné peníze. Patří mezi ně například autobusové spojení osady, které má sloužit k cestám dětí ze školy. V osadě ale žádní školáci nebydlí.

Jízdní řády v Ústeckém kraji se změní příští měsíc (zdroj: ČT24)

Přestože emoce, vyvolané novoročními změnami jízdních řádů autobusů po zavedení integrovaného dopravního systému v Ústeckém kraji pomalu chladnou, problémy zůstávají. Autobusy jezdí zpožděné, což komplikuje přestupy. „V ranní špičce zpoždění bývá často,“ přiznal dispečer dopravce Arriva Teplice Miroslav Matěcha. Potíže souvisejí nejenom se změnami jízdních řádů, ale také se zavedením nového odbavovacího systému, ve kterém trvá zakoupení jízdenek i několik minut, přestože podle jízdního řádu má být pobyt ve stanici nulový. Kraj sice slíbil nápravu, která má nastat od příštího měsíce, nebude však rozsáhlá. „Na několika málo spojích budeme upravovat jízdní řád tak, aby na sebe spoje lépe navazovaly,“ řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek. Dopravci navíc jen pozvolna hasí personální krizi, která nastala, když mnoho rozčarovaných řidičů dalo výpověď.

Problémy jsou přitom rozsáhlejší. Například do Českého Bukova nedaleko krajského města jezdí pouze dva autobusy denně. Mezi jejich jízdami však není ani osm hodin, obyvatelé osady je tak nemohou využít k cestám do práce a z práce. Spoje jsou sice načasovány tak, aby odvezly děti do školy a odpoledne je přivezly zpět, ale v osadě podle místních žádní školáci nejsou. Výsledkem tak je téměř prázdný autobusový spoj, za který však kraj platí stejně, jako by byl plný po střechu, a půlhodinové pěší cesty obyvatel do sousední vesnice, kde jezdí autobusy častěji.

Na lepší časy se tak zatím blýská jenom místy. Klidněji je alespoň v prodejnách předplatních jízdenek. Zatímco počátkem roku se vinula fronta na průkazky až ven, nyní si obsluha u okénka občas i odpočine.