Znovu se otevírá ženská věznice ve Velkých Přílepech

Velké Přílepy (u Prahy) - Ženská věznice ve Velkých Přílepech znovu začíná fungovat, první vězenkyně už zde pobývají. Celkem jich v zařízení může být až 151. Věznice byla zakonzervována v roce 2013 po amnestii Václava Klause a vězeňská služba s ní počítala jako se záložní. Do konce týdne už na místě bude přes 40 žen, ve středu přijedou z věznice ve Světlé nad Sázavou, která už nemá dostatečnou kapacitu. Podle odhadů se věznice zcela zaplní do několika měsíců.

Přílepská věznice se opět plní (zdroj: ČT24)

„K otevření pobočky nás vedlo to, že v kategorii odsouzených žen byl nárůst za posledních šest měsíců velmi strmý, zhruba o 25 procent proti tomu stavu, který tu vznikl po amnestii,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Pavel Horák z Vězeňské služby. Trest si ve Velkých Přílepech budou odpykávat ženy odsouzené do věznic kategorií s dohledem a dozorem. Práci by tu mohlo najít až šedesát zaměstnanců.

Vězeňkyně mají podle Pavla Horáka možnost každodenního sprchování. Oproti odsouzeným mužům mají také povoleno mít na celách větší množství kosmetických přípravků. Ženy z věznice s tímto režimem mohou rovněž, najde-li se v okolí nějaká lehčí práce a pracoviště, docházet za prací mimo areál.

Obec ani její obyvatelé ze znovuotevření věznice obavy nemají, starostka Věra Čermáková by přivítala i obnovení spolupráce, kdy by se vězenkyně mohly například zapojit do úklidu obce. Věznici uvedl do provozu v roce 2012 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, její vybudování stálo přes 11 milionů korun. Po věznici ve Světlé nad Sázavou jde o druhé zařízení v ČR určené výhradně ženám.

Pavel Horák: Vězenkyně mají větší nároky na hygienu a jinak tráví volný čas (zdroj: ČT24)