ANO a ČSSD zvažují konec pražské koalice. Důvodem je Matěj Stropnický

Praha - Hnutí ANO a ČSSD vyvolají dohodovací řízení o osudu pražské koalice, příčinu jim k tomu zavdal náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) z Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), který podle nich porušil koaliční smlouvu. Informovala o tom Česká tisková kancelář s odvoláním na několik zdrojů.

ANO a ČSSD podle informací ČTK nyní posílají dopis, kterým dohodovací řízení vyvolají. Od té chvíle mají koaliční subjekty měsíc na vyřešení sporů. Pokud by k němu ve stanovené lhůtě nedošlo, může smlouvu kterýkoliv z partnerů vypovědět.

Stačilo nepodpořit tendr na svoz odpadu

Na lednovém jednání zastupitelstva Stropnický nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání desetiletého tendru na svoz odpadu. Už začátkem února vyplulo na povrch první velké pnutí mezi pražskými radními. Zástupci ANO a ČSSD na koaličním jednání vyzvali Trojkoalici, aby Stropnického v pozici náměstka primátorky Adriany Krnáčové vyměnila. Ve vedení města ho strany nechtěly právě kvůli jeho hlasování o odpadovém tendru.

Trojkoaliční radní Jan Wolf (KDU-ČSL) tehdy zdůraznil, že zastupitelé za svým náměstkem stojí. Už tehdy ale dodal, že kvůli sporu o Stropnického by Trojkoalice současnou pražskou radu neohrozila. „Náš program se shoduje s programem koalice, byla by proto škoda ji shodit,“ uvedl minulý týden Jan Wolf.

Nejde o první spor, Stropnický se s primátorkou neshodl už na stavebních předpisech

Nesoulad pražské koalice a neshody primátorky Adriany Krnáčové (za ANO) a Stropnického se projevily už na konci loňského roku, zejména v otázce pražských stavebních předpisů. Předpisy, kolem kterých se na podzim strhla mediální bitva, nakonec zrušilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Profil Matěje Stropnického:

  • Narodil se 18. září 1983 v Praze
  • Vystudoval mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
  • V letech 2003 až 2009 pracoval v Literárních novinách postupně jako přispěvatel, asistent šéfredaktora, redaktor a editor; v letech 2008 až 2009 byl asistentem poslankyně Olgy Zubové (původně SZ, později Demokratická strana zelených)
  • Do Strany zelených vstoupil v 19 letech, bývá řazen do levicového křídla strany; v období 2007 až 2008 byl místopředsedou Republikové rady SZ, od roku 2010 je členem předsednictva; od listopadu 2012 do ledna 2014 byl třetím místopředsedou SZ
  • Od roku 2006 zasedá v zastupitelstvu Prahy 3, v letech 2010 až 2014 byl navíc místostarostou; od loňských komunálních voleb je zastupitelem Prahy, zvolen byl za Trojkoalici (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN)
Vydáno pod