Neber úplatky, neber. Bývalý starosta dostal podmínku

Plzeň – Plzeňský krajský soud dal bývalému starostovi města Oloví na Sokolovsku Miroslavu Filandrovi za korupci tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let. Podle spisu žádal po stavební firmě úplatky za vítězství v soutěži na revitalizaci sídliště. Další dva obžalovaní dostali rovněž podmíněné tresty, jednoho soud osvobodil.

Obžaloba vinila Filandru za to, že od září 2011 do března 2012 požádal prostřednictvím Vladimíra Šmídla, nájemce restaurace v Oloví, o dva miliony korun jednatele stavební firmy. Následně si měl stejnému jednateli říct sám o osm milionů korun. Oplátkou slíbil spolu se šéfem bytové organizace Radkem Jelínkem zařídit vítězství firmy v tendru za 40 milionů korun. Firma ale nakonec nezvítězila.

Právě Jelínek a Šmídl byli dalšími souzenými, čtvrtým pak byl Vlastimil Strýček, jednatel společnosti ŠU-STR, která zakázku dostala. Podle obžaloby při jednání s Filandrem a Jelínkem slíbil Strýček každému z nich tři čtvrtě milionu za vítězství své firmy. Tehdejšímu starostovi, Jelínkovi a Šmídlovi hrozilo za přijetí úplatku až 12 let vězení, Strýčkovi za podplácení až šest let. Soud Jelínkovi uložil tři roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem a Šmídlovi tříletý podmíněný trest. Strýčka soud obžaloby zprostil.

Soud dal bývalému starostovi Oloví podmínku (zdroj: ČT24)

Všichni čtyři obžalovaní vinu popřeli. Čtyřicetimilionovým tendrem na zateplení panelových domů a oprav náměstí v Oloví na Sokolovsku se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.