Mladí lihoví turisté ze Skandinávie jsou opět v Praze. Zatím je klid

Praha – První noc po příjezdu studentů ze Skandinávie se obešla bez větších obtíží. Policisté v noci na dnešek kontrolovali pražské podniky, zjistili 12 mladistvých pod vlivem alkoholu, z nichž jednoho musela záchranka odvézt na záchytku. Vyšetřují také napadení na Václavském náměstí. Do Prahy se během týdne postupně vypraví na 3 tisíce studentů z Dánska, Norska a Švédska.

V prvním turnusu přijelo za hospodskými a diskotékovými radovánkami 1 300 Švédů a necelé čtyři stovky Dánů. Policisté se s jejich příjezdem zaměřili na deset podniků v centru Prahy, kde zkontrolovali 96 lidí.

Zajišťovali také první pomoc pro silně opilého osmnáctiletého Švéda, kterého vynesli z jedné diskotéky na Václavském náměstí. „Jednalo se o švédského plnoletého turistu, který zjevně přebral. My jsme mu poskytli první neodkladnou péči, do příjezdu záchranářů jsme ho drželi ve stabilizované poloze,“ popsal situaci policejní mluvčí Tomáš Hulan. Mladíka záchranáři odvezli na záchytnou stanici pražské nemocnice na Bulovce.

Kolem půl třetí v noci museli policisté rovněž na Václavském náměstí řešit rvačku, při níž tři Švédové napadli Dána. Podle Hulana se případ vyšetřuje jako podezření z trestného činu poškození cizí věci.

Do Prahy dorazili druhý rok po sobě také dánští policisté, reagovali tak na výtržnosti z roku 2013. Mají za úkol především vyjednávat s mladými krajany. Velitel tříčlenného oddílu byl v českém hlavním městě už loni. „Když to porovnáme s první nocí minulého roku, je to klidnější,“ soudí velitel dánské policejní skupiny Lars Ruby.

První noc po příjezdu mladých Skandinávců byl klid (zdroj: ČT24)

V roce 2014 dorazilo do metropole až 10 tisíc Dánů a Švédů. Policie během jejich pobytu zjistila 284 opilých studentů pod hranicí 18 let. Nehezky vzpomínají na návštěvu švédských studentů v hotelu City Centre, kde nedopalek z cigarety způsobil požár se škodou za milion korun. V roce 2013, kdy přijeli poprvé, způsobili studenti z Dánska řadu výtržností.