Sněžení komplikuje dopravu v celé zemi

Sníh a silný vítr komplikují dnes ráno dopravu v celé zemi. Meteorologové vydali výstrahu na sněhové jazyky, které se budou tvořit ve všech krajích kromě Prahy. V celých Čechách a na Vysočině hrozí sněhové jazyky po celý dnešní den v polohách nad 600 metrů. „Vypadá to, že během dnešního dne bude sněžit nejvíce během dopoledne v Čechách, poté se sněžení přesune směrem na východ,“ upřesnil meteorolog Jan Šrámek.

V Libereckém kraji sněží, do rána napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Proto byla pro kamiony nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů dopoledne uzavřena hlavní silnice z Tanvaldu na Harrachov i tamní česko-polský hraniční přechod, nyní už je silnice průjezdná bez omezení. Vrstva rozbředlého sněhu leží i na dalších hlavních tazích, pozor by si měli dát řidiči na hlavní silnici z Liberce na Turnov, kde je rozbředlý sníh. V Raspenavě na Liberecku skončilo auto v řece, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Na hlavní silnici 14 ve Smržovce se střetla dvě osobní auta a komplikují provoz. Další nehodu řeší policie ve Frýdlantu, kde museli zaklíněnou řidičku vyprošťovat.

Královéhradecký kraj zasáhlo sněžení, na řadě silnic zůstává vrstva rozbředlého či ujetého sněhu. Vítr také může tvořit sněhové jazyky. Řidiči by měli být při jízdě velmi opatrní. U Cholenic na Jičínsku dostal linkový autobus bez cestujících smyk a skončil mimo silnici.

Většinu silnic v Pardubickém kraji pokrývá slabá vrstva nového sněhu. Leží na státních i krajských komunikacích. Místy se vlivem větru vytvářejí sněhové jazyky, vše je ale s opatrností sjízdné. Zaváté vozovky čekají řidiče v okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky, Přelouče, Svitav, Vysokého Mýta a Žamberka. Na Moravskotřebovsku je na některých silnicích druhé a třetí třídy v lesních úsecích zledovatělá vrstva sněhu.

Sněžení způsobilo jen lehčí nehody
Zdroj: ČT24

Sněhové jazyky a vrstva nového sněhu dnes komplikují dopravu na Vysočině. Jihlavsko-znojemská silnice I/38 je neprůjezdná mezi Dlouhou Brtnicí a Želetavou. Uvázly na ní kamiony a mezi nimi stojí i vozy silničářů, které tak nemohou silnici udržovat sjízdnou. „Silnice je ucpaná neukázněnými řidiči, v místě je velmi silná kamionová doprava,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Další hlavní silnice v regionu jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Úsek dálnice D1 v kraji je holý, suchý a sjízdný bez omezení. Na ostatních silnicích musí řidiči podle silničářů věnovat jízdě zvýšenou pozornost.

Nedělní hromadná nehoda na dálnici D1 mezi Jihlavou a Velkým Beranovem si vyžádala 18 zraněných, z toho jedno těžké. Havarovalo celkem 50 vozidel, z toho 33 osobních a 16 nákladních automobilů a jeden autobus. Škoda byla vyčíslena na devět milionů korun.

Nárazový vítr, sněhové jazyky a místy i ledovka komplikují po ránu dopravu na jihu Čech. Se silným větrem musí řidiči podle krajských silničářů počítat zejména na Písecku, Strakonicku a Táborsku. Na Jindřichohradecku leží na silnicích první třídy rozbředlý sníh, na vedlejších je na většině území kraje ujetá vrstva krytá posypem. Ledovka se vytvořila na pětikilometrovém úseku mezi obcemi Sedlice a Velká Turá na Strakonicku, mezi Raděticemi a Bechyní na Táborsku, mezi Svatou Máří a Šumavskými Hošticemi a mezi Vimperkem a Strážným na Prachaticku. Na zledovatělých úsecích uvízly kamiony a havarovala nákladní auta. U Malenic na Strakonicku se tvoří sněhové jazyky.

Hustě sněžilo i na dálnici
Zdroj: ČT24

Dopravu na silnicích Plzeňského kraje mírně komplikují sněhové přeháňky, sněhové jazyky se ale tvoří jen velmi ojediněle a policie nehlásí žádné větší nehody. Sněhové vrstvy zůstávají pouze ve vyšších polohách Šumavy, Českého lesa a Brd, kde jsou silnice sypané kamennou drtí.

Řidiči v Ústeckém kraji si musí dnes dát pozor na ledovku a sněhové jazyky. Ačkoli většina silnic je suchá a vymrzlá, v kopcích či lesích se může objevovat ledovka nebo sněhové jazyky a na horách závěje. Meteorologové znovu varují, že v regionu bude vát silný vítr. Náledí a sněhové závěje dnes na několik hodin dnes uzavřely hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Silničářům se po poledni podařilo vyprostit kamiony, které zatarasily cestu, a fréza z komunikace odstranila sníh. Cesta do Německa je přes kopce nad Chomutovem s velkou opatrností od 13:00 průjezdná.

V Karlovarském kraji v noci na dnešek drobně sněžilo a sníh zůstává na silnicích nižších tříd ležet. Zejména na jihu kraje vznikají na silnicích sněhové jazyky. Hlavní tahy jsou sjízdné, jen se zbytky rozbředlého sněhu. Opatrní by měli být řidiči zejména na silnicích směrem do Plzeňského kraje. Sněhové jazyky komplikují dopravu na silnici I/20 z Karlových Varů do Plzně i I/21 mezi Chebem a Plzní. U Drmoulu se ráno střetlo osobní a nákladní auto. Na místě záchranáři vyprošťují zraněnou osobu z osobního auta.

Na Jablonecku vyhlásili silničáři kalamitu
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Na některých středočeských silnicích leží ujetá vrstva sněhu. Řidiči by měli být velmi opatrní hlavně na Benešovsku a Příbramsku. Rychlostní silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření, se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice nižších tříd ve většině středočeských okresů. S vrstvou ujetého sněhu krytou posypem by řidiči měli počítat na silnicích na Benešovsku a Příbramsku, včetně rychlostní silnice R4.

Se sněhem na cestách musejí i nadále počítat řidiči projíždějící Olomouckým krajem. Na severu regionu leží rozbředající sníh po chemickém posypu i na silnicích prvních tříd, v ostatních částech kraje musejí se sněhem motoristé počítat většinou na vedlejších cestách. Správci cest byli v terénu kvůli sněhovým přeháňkám i přes noc. Na silnicích prvních tříd je rozbředající sníh po chemickém posypu, místy jsou vozovky mokré. Na inertně udržovaných cestách je ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Silnice jsou podle něj všechny sjízdné, nutná je ale zvýšená opatrnost.

Většina silnic v Moravskoslezském kraji je dnes sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Na komunikacích můžou ležet zbytky rozbředlého sněhu či zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Místy mohou řidiči narazit na vyjeté koleje a sněhové jazyky. V Beskydech připadlo během noci okolo tří centimetrů sněhu. Pro nákladní auta a kamiony je uzavřena silnice vedoucí z Ostravice přes Bílou k hranicím se Slovenskem. Viditelnost v horách snižuje sněžení. Na silnicích 1. třídy leží zbytky sněhu, na dalších je ujetá vrstva sněhu. Podobná je situace i na Jesenicku i Opavsku. Tam navíc ale stále fouká silný vítr, který v některých úsecích tvoří sněhové jazyky. Opatrní by měli být řidiči i v Ostravě a na dálnici D1.

Sníh dnes opět komplikuje dopravu na silnicích ve Zlínském kraji. Vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá zledovatělá vrstva sněhu ošetřená posypem, viditelnost navíc místy snižují sněhové přeháňky. Ujetý sníh leží i na některých cestách v jiných okresech. Ostatní silnice jsou převážně mokré po chemickém ošetření. Na cestách se mohou tvořit sněhové jazyky.

Na jižní Moravě jsou silnice druhých a třetích tříd sjízdné po víkendové bohaté sněhové nadílce jen se zvýšenou opatrností. Na většině z nich leží po chemickém posypu rozbředlý sníh. Opatrnost je nutná u Pozořic na Vyškovsku, kde se komunikace, která je spojuje se starým silničním tahem Brno-Vyškov, udržována zatím jen pluhováním.

Po chladném začátku února se bude oteplovat

Po chladném začátku února očekávají meteorologové postupné oteplování až k denním maximům okolo devíti stupňů Celsia. Období od 9. února do 8. března bude podle výhledové předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu průměrné, a to co do teplot i srážek. „Nejteplejší týden očekáváme v období od 16. do 22. února, relativně nejchladnější vůči dlouhodobému průměru by měl být první týden v březnu,“ uvedli meteorologové.