Těžba bentonitu: Referendum v Krásném Dvoře je neplatné

Krásný Dvůr - K referendu o těžbě v Krásném Dvoře přišlo málo lidí. Je proto neplatné. Obci chybí 15 hlasů. Bentonit se má těžit nedaleko obce Brody. Těžaři teď posuzují jeho kvalitu. Povolení k průzkumu jim dalo ministerstvo životního prostředí.

Referendum o těžbě bentonitu v Krásném Dvoře je neplatné (zdroj: ČT24)

Brody mají necelých 100 obyvatel. Domy jsou hlavně kolem silnice. „Podívejte se, tady všude by se mělo těžit - 150 metrů od rodinných domů, 200 metrů od anglického parku, je to chráněná krajinná oblast, všude je zemědělská půda,“ podotkl starosta obce Krásný Dvůr Zuliko Vychytil. 

K průzkumnému zářezu dali souhlas bývalí zastupitelé Krásného Dvora. Rozhodnutí o geologickém průzkumu, který skončí do tří let, dalo těžařům ministerstvo životního prostředí. „Pokud se jim bude bentonit líbit, tak prakticky mají zájem také na vytvoření lomu,“ konstatoval Vychytil. 

  • Horninu, která se využívá ve slévárenství, v keramickém, stavebním či chemickém průmyslu chce u obce Brody těžit společnost Sedlecký kaolin. K dnešnímu referendu firma vydala informační zpravodaj, který mířil do schránek občanů. Uvádí se v něm, že společnost má v plánu zaměstnat 40 lidí, podporovat místní spolky a dle zákona odvádět poplatek z vytěžené tuny bentonitu do obecní pokladny - v řádu stovek tisíc korun v závislosti na vytěženém množství.

Lidé, kteří jsou proti těžbě, se bojí hlavně zvýšené prašnosti, hluku a náklaďáků. „Okolí bude zdevastované a budou nám jezdit kolem domu,“ poznamenala obyvatelka Jitka Polanová. Těžba ale má i své příznivce. Ti mluví o pracovních místech a také o penězích do obecní pokladny. „Co by tady jiného ve vesnici bylo? Statky zavřeli a jiného by tady nebylo nic,“ míní jeden z místních Josef Chaloupka. 

V referendu mohlo hlasovat zhruba 600 oprávněných voličů. Odpovídali na otázku: „Chcete těžbu bentonitu eventuálně dalších nerostných surovin v katastrálním území Krásný Dvůr?“ Z těch co přišli, jich 166 udělalo křížek u „ne“. Výsledky referenda těžbu zastavit nemohou. Jsou ale vyjádřením vůle obyvatel obcí, a tím se musí řídit jejich zastupitelé.