Streetartu na stopě: ArtSpotting mapuje neobjevené krásy Prahy

Praha - Studenti Vysoké školy ekonomické vytvořili interaktivní mapu, která turistům nabídne pohled na současné pouliční umění. Mapa přibližující zajímavá místa v hlavním městě, která v průvodcích nenajdete, funguje měsíc a databáze se stále rozrůstá. Tvořit ji přitom můžou sami uživatelé.

Nová interaktivní mapa chce ukázat i místa, která nejsou mezi Pražany ani návštěvníky metropole známá, přesto je ale stojí za to vidět. Třeba na Kampě je takových míst hned několik - miminka výtvarníka Davida Černého nebo gaffitti s podobiznou Václava Havla o kousek dál.

Hlavní ideou ArtSpottingu je především připomenout Pražanům, že jejich město má několik tváří, a že street art, jako trochu opomíjená součást veřejného prostoru, stojí za prozkoumání.

Projekt vymysleli studenti VŠE nejdřív jen jako zápočtovou práci. Pak se ukázalo, že o interaktivní mapu bude zájem. „Když někam přijedete a město ani jeho streetartovou scénu vůbec neznáte, ani neznáte nikoho v tom městě, tak nemáte šanci zjistit, kde tahle streetartová díla můžou být,“ vysvětlila spoluautorka projektu Artspotting Nicole Princlová.

ArtSpotting mapuje neobjevené krásy Prahy (zdroj: ČT24)

V mapě je teď asi třicet míst, nechybí ani populární Lennonova zeď. Zeď Bohumila Hrabala ale návštěvníci hlavního města většinou minou. Přitom už před více než 15 lety vznikla jako pocta slavnému spisovateli. „Snažíme se tam zadávat věci bez ohledu na to, jestli se nám líbí nebo ne,“ dodala Princlová.

Kdokoli mapu využívá, ji může taky rozšiřovat. Stačí najít vhodný objekt, vyfotit ho a poslat tvůrcům. Projekt nespočívá jen v pouhém fotografování jednotlivých děl, ale snaží se zachytit neustále se měnící a vyvíjející streetartovou scénu a dokumentovat vznik nových děl.