Oprakavárna v Brně: S rozbitým spotřebičem na kafe

Brno - Máte doma rozbitý spotřebič, ale chce se vám spíš na kafe? V Brně můžete spojit potřebné s pohodlným. V Oprakavárně totiž spravují počítač, mobil nebo třeba kolo, zatímco majitelé popíjejí kávu. V netradiční kavárnu se na dnešek proměnil brněnský areál Industra. Organizátoři chtějí upozornit na množství spotřebičů, které lidé vyhodí, i když by mohly ještě fungovat.

Oprakavárna v brněnském areálu Industra (zdroj: ČT24)

Hlavně mobily nebo notebooky, ale i roztrhané oblečení. Opraváři dokážou zprovoznit rozbitou techniku během několika desítek minut. V prvních dvou hodinách využilo jejich šikovnosti asi třicet lidí. „Já jsem sem přišel, protože si chci opravit na počítači konektor na zvuk. Myslím, že to dokáží,“ doufá hudebník Dalibor Neuwirt.

Protože oprava spotřebiče stojí často stejně jako nový přístroj, většina lidí dle zjištění ČT rozbité zboží raději rovnou vyhodí. Organizátorům Oprakavárny ze stejnojmenného sdružení to ale přijde škoda. „Vadí nám, když se věci vyhodí krátce po uplynutí záruční doby,“ uvádí za ně Jan Charvát.

Oprakavárna chce upozornit, že šikovní opraváři nevymřeli

Opravárny sice hlásí, že počet oprav roste, je to ale hlavně tím, že lidé používají doma mnohem víc spotřebičů než dřív. „Před dvaceti lety jsme měli jeden vysavač, jednu pračku a ledničku a třeba žehličku na vlasy jsme vůbec neznali,“ ilustruje to majitelka elektroservisu Milada Hrdinová.

Majitele spotřebičů ale neodrazuje jen cena za servis. Podle opraváře Lukáše Hejkala může jít i o to, že zkrátka neznají šikovného opraváře, který by jejich domácí zařízení rychle a dobře zprovoznil. Brněnská Oprakavárna se proto snaží veřejnosti ukázat, že takoví ještě nevymřeli.