Handicapované děti potřebují asistenty, nejsou ale peníze

Praha – Pololetí školního roku přináší nejistotu pro asistenty pedagogů. Nevědí totiž, jestli pro ně ředitelé obhájí pracovní místa. Asistenti pomáhají handicapovaným dětem, aby se mohly začlenit do normální výuky. Dětem je přiděluje kraj – každý ale rozhoduje jinak, podle svého rozpočtu. „Ten systém je velmi složitý a finanční prostředky ne vždy doputují tam, kam bychom potřebovali,“ říká pro ČT ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Ministerstvo ale chystá změny až v roce 2016, takže řada rodičů bude muset peníze shánět sama.

Pro asistenty pedagogů chybí peníze (zdroj: ČT24)

Asistenta potřebují například děti s poruchou autistického spektra. „Protože ta soustředěnost je tam omezená. To chápání, no, musí se mu k tomu dopomoct,“ popisuje pro ČT Jana Stohrová, s jakými obtížemi se musí v první třídě potýkat její syn Richard, který touto poruchou trpí. Mezi spolužáky v běžné škole se učí nejen psát a počítat − našel si tam i kamarády. Aby s nimi ale mohl zůstat, potřebuje ve škole asistentku.

„Asistentka mu pomůže daný příklad z matematiky pochopit, a když vidí, že to jde a pracuje samostatně, tak odejde a pomůže jiným dětem,“ dodává Stohrová. Středočeský kraj, kde bydlí, jim ale letos uznal roční příspěvek pětadvacet tisíc. Asistentku to zaplatí na dvě hodiny denně, jenže Richard ve škole potřebuje jednou tolik. „Když jsem se na kraji ptala, tak mi řekli, že nejsou peníze,“ podotýká matka.

Systém financování je špatný, přiznává ministr školství

Podle organizace Liga lidských práv se v případě Stohrových jedná o diskriminaci, „hlavně v porovnání s dětmi, které nemají postižení a jejichž rodiče nemusejí žádné pomůcky ani vzdělání doplácet,“ komentuje za ni právnička Zuzana Durajová.

V současnosti je asistentů pedagogů v ČR zhruba osm tisíc. Platí je kraje, ale částečně i ministerstvo školství. To sice v roce v 2014 zvýšilo fond na 165 milionů korun, zatím ale nevyřešilo systém financování tak, aby se pomoc dostala všem potřebným. Větší změny   chystá až v roce 2016. Peníze na Richardovu asistentku do druhé třídy tak bude Jana Stohrová zřejmě znovu shánět sama.