Praha už prodává některé papírové kupony, zájem je „enormní“

Praha – Dopravní podnik začal od úterý s výdejem třiceti a devadesátidenních papírových kuponů na MHD. Cestující si tak mohou vybrat mezi tím, jestli použijí papírový kupon, nebo Opencard, která je kvůli potížím v dohodě s majitelem eMoneyServices v nejistotě. V březnu by nynější dva typy kuponu měly doplnit i další časové varianty. Podle primátorky je už teď o papírové kupony enormní zájem.

Hlavní část papírových kuponů bude k dispozici v březnu, už nyní se ale mohou lidé rozhodnout, jestli v kratším období jednoho a tří měsíců nedají přednost papírovému kuponu před Opencard. Cena je stejná a podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je zatím „zájem o kupony enormní“. Kuponů se od úterý měly prodat stovky, tvrdí mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Aktuální změna se týká především cestujících ve věku od 27 do 64 let. Když si totiž dosud zvolili kupon, tak se jim jízdné výrazně prodražilo. To už teď neplatí. Například pro studenty se ale nic nemění. Už před změnou si mohli vybrat, jestli budou používat kupon, Opencard nebo kartu ISIC.

Později se ještě změní situace pro cestující, kteří mají jízdné zdarma, což zahrnuje děti od šesti do patnácti let a seniory nad 65 let. Ti musí k prokazování věku používat výhradně Opencard, avšak nejpozději od začátku března si budou moci zvolit papírovou průkazku.

Návrat k papírovým kuponům zvolili politici jako cestu, jak se vypořádat s problémy, které mají se smlouvami k projektu Opencard. S vlastníkem práv ke kartě, firmou eMoneyServices (EMS), Praha dál vyjednává. Podle primátorky chce město firmě zaplatit dluhy za provoz systému a vyjednat bezproblémové fungování Opencard. Přesto se připravuje na záložní řešení, zvlášť když koncem ledna skončila podpora systému ze strany EMS.