Zneužili údaje z platebních karet, a získali tak téměř čtyři miliony korun

Zlín - Škodu za necelé čtyři miliony mělo způsobit jedenáct lidí. Ti byli dnes obviněni zlínskými kriminalisty z údajného zneužívání patebních karet z celého světa. Díky údajům z karet podvodníci získali i přístup do internetového bankovnictví. Hlavnímu organizátorovi skupiny hrozí pět až deset let, ostatním až pět let vězení.

Události: Policie dopadla gang, který vykrádal peníze z účtů (zdroj: ČT24)

Sedm mužů a čtyři ženy podle policejního mluvčího Pavla Benedikta Stránského zneužili údaje z několika set platebních karet z celého světa, včetně platebních karet vystavených v Česku. Způsobili tak škodu za 3,6 milionu korun. „Část pachatelů se zmocnila údajů z karet, které následně další použili tak, že z účtů, ke kterým byly karty vystaveny, odčerpali finanční prostředky. Ty pak převedli do elektronické peněženky a z ní posléze na účelově založené bankovní účty,“ vysvětlil Stránský. Takto získali od poškozených 1,3 milionu.

Podle Stránského internetoví piráti údajně šířili podvodné zavirované e-maily. Pomocí nich se zmocnili údajů zadávaných uživateli do počítače během přihlašování do internetového bankovnictví a také těch zasílaných do mobilních telefonů. Sami se pak přihlásili a převedli z účtu peníze na své účty. Takto získali asi 2,3 milionu.

Podezřelých operací s platebními kartami si všimly banky asi před rokem a obrátily se na policii. Ta po gangu pátrala rok. Na Moravu mezitím tekly peníze z celého světa, včetně Severní nebo Jižní Ameriky. „Museli jsme vyhodnotit obrovské množství informací. Byly to desetisíce řádků, které se musely vložit do analytických nástrojů,“ popsal proces vedoucí inspektor informační kriminality Martin Kadlec.

Kvůli pátrání po organizované skupině kriminalisté zavirovali i vlastní počítače, aby zjistili u koho informace o účtech končí. Riskantní tah se jim vyplatil - v úterý na Zlínsku a Hodonínsku zatkli 11 lidí – nejen 7 bílých koňů, kteří vybírali ukradené peníze, ale také 4 šéfy gangu, kteří obchody řídili.

Na bankovních účtech takzvaných bílých koní, zajistili policisté asi jeden a půl milionu. Ti pak zajistili i další majetek obviněných za asi dva a půl milionu korun.

Dva obviněné včetně hlavního organizátora vzal zlínský okresní soud do vazby, zbylí jsou stíháni na svobodě. Organizovanou skupinu kriminalisté viní z podvodu, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a z legalizace výnosů z trestné činnosti. „Obviněným hrozí odnětí svobody v délce dvou až osmi let, hlavnímu organizátorovi pak pět až deset. Takzvaní bílí koně mohou jít za mříže na jeden až pět let,“ řekla státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová.

Jak se bránit útokům podvodníků, si přečtěte zde.