Ve východočeských nemocnicích unikly údaje stovek pacientů

Hradec Králové - Čtveřice nemocnic spadajících pod královéhradecký zdravotnický holding čelí úniku dat o stovkách až tisících pacientů. Neoprávněně s nimi pracovala společnost, která pro nemocnice spravuje informační systém. Případem už se zabývala krajská rada. Po schůzce s manažery zdravotnictví hejtman Lubomír Franc uvedl, že data pacientů zneužitá nebyla a že je zpracovatel zničí. Ovšem jakým právem je firma bez vědomí nemocnic získala, nevysvětlil.

Narušená ochrana soukromí se týká stovek až tisíců pacientů, kteří se v nemocnicích ve Dvoře Králové, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Trutnově nechali ošetřit od ledna do září loňského roku. Za zdi zdravotních ústavů se dostala konkrétní rodná čísla, jména, příslušnost k pojišťovnám, data o diagnózách i léčebných postupech.

Za únikem dat stojí pardubická společnost Stapro, která pro zmíněné nemocnice vytvořila a spravuje informační systém. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, jenž zařízení zastřešuje, si od firmy zadal vypracovat analýzu efektivity účtování výkonů u pojišťoven. Výsledky zadané analýzy ovšem operují s údaji o pacientech, aniž by společnost získala od nemocnic či pacientů oprávnění s těmito daty nakládat.

Královéhradeckým zdravotnictvím hýbe aféra s osobními daty (zdroj: ČT24)

Hana Moulisová ze společnosti Stapro České televizi řekla, že oprávnění nakládat s údaji měli, na opakované dotazy už ale neodpověděla, od koho. Samotné nemocnice toto tvrzení navíc podle východočeského reportéra Vlastimila Weinera popírají a žádný smluvní doklad, např. o mlčenlivosti, neexistuje.  

Ředitel holdingu Jiří Skřivánek včera zakázal ředitelům nemocnic o úniku informací mluvit. Případ zkoumá kontrolní výbor krajského zastupitelstva i dozorčí rada nemocnic. Odopoledne svolal hejtman Lubomír Franc vedení kraje, aby se situací zabývalo. Po schůzce s manažery zdravotnictví uvedl, že data pacientů zneužitá nebyla a že je zpracovatel zničí. Ovšem jakým právem je firma bez vědomí nemocnic získala, nevysvětlil.