Pražská zoo jako úspěšná dohazovačka. Slonice Janita je březí

Praha - Nosí-li čáp i slůňata, může ho pražská zoo očekávat příští jaro. Podle rozborů krve je totiž březí jedenáctiletá slonice Janita, kterou metropolitní zoologická zahrada před třemi lety získala ze Srí Lanky. Pro zoo jde o historický okamžik, protože se jí spáření slonů ještě nikdy nepodařilo.

Janitinu březost potvrdily krevní testy, které odhalily vysokou hladinu hormonu progesteronu, příznakem jsou i zvětšené mléčné žlázy. Slonice je v současné chvíli v první fázi březosti, která u slonic trvá zhruba 22 měsíců. V očekávání je vůbec poprvé; kurátor chovu slonů Pavel Brandl nicméně upozorňuje, že u sloních prvorodiček je počet odchovů jen poloviční. Zoo tak čeká ještě hodně nejistoty. Otcem očekávaného slůněte je sloní býk Mekong.

„Opravdu si budeme moct oddechnout až několik dnů potom, co porod proběhne,“ potvrzuje Brandlova slova ředitel zoo Miroslav Bobek. „O chovatelském úspěchu bych zatím nemluvil. Úspěch to bude, až se mládě narodí. Janitin potomek by se mohl stát prvním opravdu stoprocentně pražským slůnětem. Byl by to další významný mezník ve více než osmdesátileté historii naší zoologické zahrady,“ prozrazuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. V zoo se totiž sice už slůně Sita narodilo, slonice Donna ovšem do pražské péče přišla už březí.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, nyní má slonů indických sedm a pro oblíbené chobotnatce předloni otevřela nový komplex Údolí slonů, který spolu s pavilonem hrochů vyšel na půl miliardy korun.

Janita se narodila 17. října 2004 a její jméno znamená plodná. Společně s její nevlastní sestrou Tamarou je v roce 2012 pražské zoo věnovala po více než dvouletém diplomatickém jednání srílanská vláda.

Mekong, otec slůněte, byl v prosinci převezen do Amsterodamu, kde se připojil k chovné skupině samic. Jediným samcem v Praze tak zůstává Ankhor, kterého zoo přivezla loni v srpnu z Berlína. Ankhor se narodil v Barmě a dosud zplodil 11 potomků.