„Za republiku!“ zakřičel muž, hodil rajče na Zemana – a skončil na policii

Jirkov (Chomutovsko) – Muž středních let hodil dnes směrem k prezidentovi Miloši Zemanovi v Jirkově na Chomutovsku rajče. Nikoho s ním netrefil, skončil v poutech. Prezident návštěvou Jirkova uzavírá svou návštěvu Ústeckého kraje.

Muž využil chvíle, kdy prezident vycházel z budovy radnice a přesouval se na diskusi s obyvateli do nedalekého kina. Muž vykřikl „Za republiku!“ a hodil směrem k Zemanovi rajče. Nikoho nezasáhl. Muže obratem zadržela policie. „Byl předveden na obvodní oddělení ke zjištění totožnosti a po sepsání události bude propuštěn. Přestupek proti občanskému soužití předáme příslušnému městskému úřadu,“ řekl šéf chomutovské policie Jaroslav Peleška.

„Je to naprostá maličkost. Byl jsem informován, že nositelem tohoto útoku je nějaký obecní blázen, který je zde na ubytovně,“ reagoval sám Zeman na tiskové konferenci. „Věřím, že naše sdělovací prostředky daleko raději budou informovat o obecním bláznovi než o narvaném sále jirkovského kina, přeji jim dobré zažití.“

K obdobnému incidentu nedošlo poprvé. Při loňských oslavách 25. výročí Sametové revoluce Miloš Zeman promluvil spolu s prezidenty zemí visegrádské čtyřky na Albertově. Jeho projev přerušoval nejen nesouhlasný křik přítomných spoluobčanů, ale i sprška v podobě letících vajec, jež musela státníkova ochranka odrážet deštníky. „Nebojím se vás, jako jsem se nebál před pětadvaceti lety,“ prohlásil tehdy prezident (více zde).