Celosvětově úspěšný programátor má ve škole největší problém s IT

Šestnáctiletý pardubický student Josef Gajdůšek se stal jediným Čechem, který uspěl v soutěži společnosti Google Code-in. Sedm týdnů řešil problémy v programování, za odměnu navštíví Mekku všech IT pracovníků - Silicon Valley. Josef Gajdůšek je ale zdatný i jako konstruktér - sám sestrojil stroj na výrobu tištěných spojů. Vyrobil ho z obyčejné domácí horkovzdušné trouby, kterou spojil s počítačem. Přestože jde o velmi talentovaného mladého programátora a technika, při svém studiu na střední škole má paradoxně největší problémy s předmětem výpočetní technika.

Horkovzdušná trouba řízená na dálku počítačem

Josef Gajdůšek proměnil běžný domácí spotřebič – horkovzdušnou troubu - ve stroj na výrobu tištěných spojů. Student v počítači naprogramuje výrobu, data počítač předá upravené troubě a ta speče elektrosoučástky s deskou. Tištěný spoj je hotový během několika minut.

„Pro roztavení pájecí pasty je potřeba určitá teplota a nějaký průběh té teploty v čase. Ta trouba si dovede tento průběh zajistit, takže to nejdřív dosáhne asi 120 stupňů, potom na chvíli zhruba 220 stupňů, tam dojde k roztavení té pasty, a to potom připájí ty elektronické kontakty k sobě,“ popsal technologii Josef Gajdůšek.

Student o svém výrobku mluví jako o kompletním produktu: „Kdybych to chtěl prodávat, tak už bych v podstatě mohl, většinou jsou to nějaké sestavy z krabic, a také to ovládání pomocí webového prohlížeče není moc běžné,“ popsal Josef Gajdůšek.

Student Josef Gajdůšek a jeho upravená trouba
Zdroj: ČT24

Běžná profesionální zařízení obdobná tomu, co dokáže studentova domácí trouba, stojí okolo 10 tisíc korun. Josefův výrobek stál asi 2 000 korun. „Hlavně při výrobě člověk získá i zkušenosti s návrhem elektroniky a tak, takže to se také určitě k tomu připočítá,“ dodal Josef Gajdůšek.

Úspěch na celosvětové programátorské soutěži

Josef studuje 2. ročníku pardubické Střední školy informatiky a ekonomie DELTA a ve svém oboru sbírá jeden úspěch za druhým. Teď získal hlavní cenu v mezinárodní středoškolské soutěži v programování Code-in 2014 pořádané společností Google. Za odměnu poletí v červnu do Ameriky na prohlídku Googleplexu v proslulém Silicon Valley. Jak Josef uvedl, z celého světa bylo oceněno 24 výherců, z České republiky jen on sám - získal hlavní cenu od organizace Haiku, která vyvíjí stejnojmenný operační systém pro osobní počítače.

Reportáž: Český student bodoval v IT soutěži Googlu (zdroj: ČT24)

Google Code-in je soutěž pro studenty ve věku 13–17 let z celého světa, kteří se chtějí účastnit vývoje open-source projektů. To jsou projekty s veřejně přístupným zdrojovým kódem, na jehož vývoji se podílí komunita programátorů bez nároků na honorář. Do soutěže je každý rok vybíráno několik organizací z celého světa, které mají zkušenosti s mentoringem vysokoškoláků. Zveřejňují stovky problémových úkolů. Studenti mají na jejich řešení sedm týdnů. Kdo jich vyřeší nejvíc a nejlépe, vyhraje.

Každá z vybraných organizací má právo udělit dvěma nejlepším hlavní cenu (Grand Prize), která je spojená s čtyřdenní poznávací cestou do Mekky všech „ajťáků“ Silicon Valley a prohlídkou centrály společnosti Google v Mountain View, tzv. Googleplexu. V červnu zde proběhne slavnostní ceremoniál oficiálního předávání hlavních cen. Vítězové budou mít příležitost se setkat s inženýry Googlu a jeden den stráví prohlídkou San Franciska.

Josefu Gajdůškovi je teď 16 let, programuje od 11 roků. Paradoxem ale je, že při svém studiu na střední škole má největší problémy s předmětem výpočetní technika: „Mně na tom nejvíc vadí, že tam člověk musel strávit spoustu času domácími úkoly,“ řekl Josef Gajdůšek. 

Další cíl - vyrobit robota

Mladého programátora a konstruktéra Josefa Gajdůška nyní čeká další výzva – chce vyrobit robota: „Má šest neděl na to, aby ho dal do kupy, už si objednal součástky z Číny a teď bude sestavovat a programovat,“ řekl Jiří Formánek, ředitel Střední školy informatiky a ekonomie DELTA v Pardubicích. S tímto robotem se nadějný student zúčastní soutěže Robo RAVE. 

Josef má už za sebou řadu úspěchů

Ačkoliv je Josef Gajdůšek teprve ve druhém ročníku, má už za sebou řadu úspěchů. V loňském školním roce postoupil do ústředního kola soutěže MŠMT v programování, do finále Expo Science Amavet a na soutěž Vernadského do Moskvy. V letošním roce získal ocenění pro nejlepší studenty města Pardubice a minulý čtvrtek zvítězil v Czech StudNET Awards v kategorii využití IT ve sféře byznysu. 

Do naprosté špičky mladých programátorů promluvilo Česko již podruhé. Mezi loňskými vítězi byl Dalimil Hájek z Prahy, jemuž hlavní cenu udělila organizace Apertium. Soutěž Code-in přivede každý rok do Silicon Valley ty nejlepší mladé programátory z celého světa.

Mladý programátor z Pardubic uspěl v celosvětové soutěži (zdroj: ČT24)