Majitel přerovského „lazaretu“ neprodlouží nemocným smlouvy

Přerov - Majitel přerovské ubytovny v Dluhonské ulici neprodlouží smlouvy asi čtyřiceti vážně nemocným lidem z širokého okolí, kteří u něho bydlí. Je to reakce na zájem úřadů, který rozpoutala svou kritikou senátorka Jitka Seitlová. Podle ní je ubytovna otřesným dokladem selhání sociálního systému.

Olomoucký krajský úřad zahájil s majitelem ubytovny Pavlem Mirgou správní řízení kvůli podezření, že neoprávněně poskytuje sociální služby, pro které nemá registraci. Hrozí mu pokuta až milion korun. Podle sociálních pracovníků našel mezeru v systému a od klientů si nechal za své služby dobře platit.

Majitel ubytovny: Na nadstandard nemám peníze

Mirga se hájí tím, že o nemocné pečuje na základě smlouvy o poskytnutí pomoci. Zdůrazňuje také, že pomáhá lidem, kteří po propuštění z nemocnic či léčeben neměli kam jít. Odmítá, že by u něho žili v nelidských podmínkách, za bídné stravy a špatných hygienických podmínek, jak tvrdí Jitka Seitlová, která o stavu v ubytovně informovala ombudsmanku i ministerstvo zdravotnictví.

„Zveřejněné informace a fotografie nejsou aktuální. Nejsme ale žádný penzion, nemůžeme si dovolit nadstandardní podmínky. Nedostáváme žádné dotace,“ uvedl Mirga. Potvrdil, že 28. února ukončí službu, kterou poskytoval zdravotně handicapovaným.

Majitel ubytovny v Přerově neprodlouží nemocným službu (zdroj: ČT24)

Mnozí ubytovaní přišli ještě z horších poměrů

Se situací v ubytovně jsou dobře obeznámené sociální pracovnice přerovského magistrátu. „Mnozí lidé tam setrvávají a čekají na umístění do vhodného typu sociální služby. Jedná se například o lidi, kteří byli propuštěni z psychiatrického oddělení,“ uvedla například Kateřina Stefanová. Marta Šintáková z oddělení sociální prevence a pomoci přerovské radnice dodala, že mnozí ubytovaní přišli do Dluhonské z horších poměrů. „Většina z těchto lidí žila předtím v ještě horších podmínkách, jednalo se často o bezdomovce,“ řekla.

Senátorka Seitlová je přesvědčena, že došlo k selhání systému. „Nemocnice má při propouštění člověka, která nemá kam jít, oslovit úřady a požádat o pomoc s umístěním,“ řekla. Krajský úřad už přislíbil, že se bude o osud obyvatel z Dluhonské zajímat. „Ve spolupráci s přerovským magistrátem a radnicemi v místech, kde mají tito lidé trvalé bydliště, se budeme snažit najít pro ně umístění,“ řekla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

S umístěním nemocných pomůže i kraj

Podle přerovských sociálních pracovnic nebude jednoduché najít rychle vhodné zařízení pro čtyřicet lidí. Vyřizování žádostí trvá minimálně týdny a volných míst je nedostatek. Obyvatelé ubytovny mají obavy, co s nimi bude. „Nemám kam jít. Jsem z Brna, nikoho nemám a byla jsem ráda, že jsem mohla být tady,“ řekla například Alena Volejníková. „Kdybych měla jinou možnost, byla bych už dávno odtud pryč,“ uvedla i Magadlena Čangová.