Spolek, který zachránil kostel v Brenné, k němu již nemůže

Zákupy (Českolipsko) – Nadšenci, kteří začali opravovat kostel sv. Jana Křtitele v Brenné na Českolipsku, nesmí v práci pokračovat. Zákupský farář neprodloužil spolku Drobné památky severních Čech plnou moc, bez které nemohou dobrovolné práce pokračovat. Zástupce římskokatolické církve nechce o změně v přístupu k opravě jedné z nejvýznamnějších severočeských památek hovořit. Starostovi Zákup, pod které Brenná patří, ale sdělil, že opravy budou pokračovat. Dalšího vývoje se však obávají nejenom členové spolku, kteří kostel dosud opravovali, ale i památkáři.

Dobrovolníci již nemohou opravovat kostel v Brenné (zdroj: ČT24)

V posledních deseti letech se barokní kostel v Brenné změnil k nepoznání. Někdejší ruina má opět opravenou věž i střechu. Spolek Drobné památky severních Čech chtěl v opravě, kterou dosud zajišťoval, pokračovat, letos měl mít k dispozici 600 tisíc korun. Farář se však rozhodl dobrovolníky od kostela, kterému věnovali množství práce, odstavit. „Pan farář nás překvapil svým postojem, že bude sám administrovat žádost, že bude sám příjemcem dotace. Tím by měla oprava kostela pokračovat,“ tlumočil farářovo rozhodnutí zákupský starosta Radek Lípa (SLK). Sám farář řekl, že se k opravám brennského kostela vyjádřit nechce.

Členové Drobných památek severních Čech jsou z farářova kroku rozčarováni. „Přestože se pan farář předtím nikdy o kostel nezajímal, nikdy tady nebyl – zvali jsme ho na kontrolní dny – najednou nám zplnomocnění vypověděl,“ podotkl Michal Panáček ze spolku. Obavy mají také památkáři. Ti společně s biskupstvím na opravu významné barokní památky dohlíželi. „Dosud obnova probíhala plně k naší spokojenosti. Teď panuje nejistota. Každá změna může být k lepšímu nebo k horšímu,“ uvedl ředitel libereckého pracoviště Národního památkového ústavu Miloš Krčmář.

Kostel nyní potřebuje nová okna a také opravu spodní část fasády. Žádost o peníze ještě stihl tým čtyř lidí ze spolku poslat. Zbytek už bude jen na faráři. Zda dotaci dostane, bude jasné na jaře.

Kostel sv. Jana Křtitele vznikl v 18. století. V polovině století následujícího se ocitl ve středu pozornosti, protože v sousedních Zákupech tehdy žil emeritní císař Ferdinand, kostel proto prošel rekonstrukcí a dostal bohatší výzdobu. Převážně německy osídlená Brenná se však vylidnila po druhé světové válce a kostel zpustl. Později také vyhořel.