Betonová kostka místo střechy zámku? Zlín se zeptá obyvatel

Zlín - Moderní nástavba i boční výtahová šachta. Zlínský zámek z 15. století by se mohl podle návrhu architekta Pavla Míčka radikálně proměnit. S jeho revitalizací ale nesouhlasí památkáři ani tamní obyvatelé. Ti nyní mohou ve zlínském magazínu nebo na webových stránkách města vyjádřit svůj názor na možnou přestavbu nejstarší budovy ve Zlíně.

Zlínský zámek by se po revitalizaci mohl stát sídlem moderního městského muzea s důrazem na architekturu. Kromě muzea by v budově měla být také obřadní síň, ateliéry designerů, hotel a restaurace s kavárnou. Všechny tyto úpravy zámku jsou uvedeny v architektonické studii přestavby, kterou vytvořil architekt Pavel Míček. Vypracování studie mu zadala obecně prospěšná společnosti Zlínský zámek, která má nyní objekt v pronájmu.

Architekt ve svém návrhu pracuje s tím, že podoba zámku se během let postupně měnila. „Jedná se o hledání genetického kódu budovy. Nevznikla v jedné dané epoše, ale z původní tvrze a neustále se dostavovala až do dnešní podoby. To neustálé dostavování, které probíhalo napříč půl tisíciletí, je klíčovým motivem k další práci s touhle budovou,“ popsal svůj záměr Míček.

Jeho návrh se ale památkářům nelíbí. „Je potřeba, aby se k objektu přistupovalo s velkou pokorou. Obávám se, že bychom s touto přestavbou docela problém měli,“ řekla ředitelka NPÚ v Kroměříži Jana Spathová. Mezi nejvýraznější zásahy do podoby objektu patří nástavba, která má nahradit současnou střechu, výtahová šachta nebo železobetonová zeď na nádvoří.

Míčkova představa se nezamlouvá ani Zlíňanům. Ti mají možnost do konce února hlasovat o tom, k jakým účelům by měl zámek sloužit a co se jim na zámku líbí nejvíce. „Lidé můžou hlasovat dvěma způsoby. Buďto prostřednictvím našeho webu, kde je příslušný formulář, anebo prostřednictvím Magazínu Zlín, kde na straně 5 máme tento anketní lístek. Ten je potřeba vyplnit, vystřihnout a přinést k nám na radnici,“ vysvětlil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Jakoukoli přestavbu zámku musí schválit zastupitelé města. Pro ně je Míčkův návrh prvním nápadem, jak přestavět a využít déle opuštěnou budovu. Vedení Zlína se chce řídit názorem veřejnosti i památkářů a vypracovanou studii vnímá jako první krok k otevřené diskusi o budoucnosti zámku.

Zámek nahradil gotickou tvrz

Dříve v zámku sídlily muzeum a krajská galerie, které se ale z prostor minulý rok vystěhovaly do Baťova institutu. Pak byl objekt rok pro veřejnost uzavřený. Město proto hledalo pro budovu další využití a pronajalo ji společnosti Zlínský zámek, která v něm otevřela galerii.

Ještě předtím než společnost zadala vypracování studie architektu Míčkovi, byl provedený stavebně historický průzkum objektu. Při něm památkáři objevili například pět set let staré zbytky výzdoby nároží, které byly skryté pod novodobými omítkami. Základy objektu totiž pocházejí z druhé poloviny 15. století, kdy na místě zámku stála gotická tvrz. První písemná zmínka o ní se objevila už v roce 1360.