Bývalý ředitel OP Prostějov je vinen. Čeká ho pokuta a pět let vězení

Brno – Pět let si ve vězenici s dozorem odsedí bývalý ředitel firmy Oděvní podnik Prostějov František Tuhý. Navíc má zákaz činnosti na deset let a musí zaplatit 26 milionů korun. Krajský soud v Brně jej uznal vinným ze zpronevěry. Podle obžaloby se totiž mezi lety 2004 až 2008 Tuhý obohatil na účet firmy o 26,3 milionu korun, přestože společnost byla ve finanční tísni. Tuhý svou vinu u soudu popíral.

„Celou dobu jsem myslel na prosperitu a úspěch firmy,“ řekl u soudu bývalý ředitel OP Prostějov František Tuhý. Podle něj dosažené výsledky společnosti pod jeho vedením jsou důkazem, že byl dobrým hospodářem. „Firma zaměstnávala tisíce lidí a dávala práci dalším stovkám. Patnáct let jsem se plně věnoval řízení společnosti,“ uvedl Tuhý. Řekl také, že by se v žádném případě nedopustil zpronevěry. „OP Prostějov mi majoritně patřila. Problémy nastaly až po mém odvolání a já jsem přišel o majetek v řádech milionů korun,“ dodal. Tuhý vlastnil 54 procent akcií oděvní firmy, jejíž cenu odhadl před více než šesti lety na zhruba miliardu korun. Bývalý ředitel odmítl nést odpovědnost za krach společnosti.

František Tuhý pobíral v letech 2004 až 2008 měsíční mzdu dvě stě tisíc korun a k tomu měl nárok na roční prémie ve výši 300 procent celkové roční mzdy. Tuhý ale byl nejen ředitelem společnosti, ale také předsedou představenstva a sám stanovil podmínky pro vyplácení odměn sobě a členům nejvyššího vedení firmy. Tyto prémie si i sám vyplatil. Jeho odměny ale měla schvalovat valná hromada. Za schválení vlastních podmínek pro vyplácení prémií ho soud uznal vinným.

Soud poslal exšéfa OP Prostějov do vězení

Spousta věřitelů a bourání hal

Společnost OP byla největší českou textilkou – továrny podniku produkovaly sériovou výrobu i unikátní střihy. V dobách, kdy podnik provozoval i pobočné závody, v něm bylo zaměstnáno až deset tisíc lidí.

Firma se později dostala do finančních problémů. Její závazky totiž vyrostly na téměř dvě miliardy korun a přišel její úpadek. V roce 2010 pak šla společnost do konkurzu. Pohledávky vůči ní si nárokuje 555 věřitelů. Hodnota podniku byla už dříve odhadnuta na miliardu korun a pro věřitele se podařilo získat asi 400 milionů korun. Jen Česká spořitelna si přitom nárokovala asi miliardu.

Okolnosti krachu prověřují policisté z olomoucké krajské hospodářské kriminálky. V červnu loňského roku obvinili pět bývalých členů vedení zkrachovalého podniku z předlužení firmy. Těm hrozí tři roky vězení. Ve stejné době poslala tuna dynamitu k zemi šest výrobních hal OP. Hlavní areál společnosti v Prostějově totiž koupila firma Astria Group a její majitelé se rozhodli budovy oděvního podniku zbourat. Město tak přišlo o dosud neodmyslitelnou dominantu průmyslové části města, nad níž se šestipatrové budovy podniku tyčily několik desítek let. Na části pozemků v areálu bude postavena výstavní hala a zbývající parcely chce Astria Group nabídnout investorům.