Úřady řeší špatné podmínky v ubytovně, která se stala útočištěm nemocných

Přerov - Olomoucký krajský úřad prověřuje činnost provozovatele ubytovny v Dluhonské ulici v Přerově, který tam přijímá nemocné lidi z léčeben pro dlouhodobě nemocné z celé republiky. Podle úředníků na to nemá oprávnění, protože ubytovna není registrována jako poskytovatel sociální služby. Navíc senátorka Jitka Seitlová upozornila na to, že těžce nemocní lidé tam žijí v otřesných podmínkách, které jsou prý horší než ve věznici. Obrátila se kvůli tomu na ombudsmanku a ministra zdravotnictví.

Podle senátorky Jitky Seitlové je přerovská ubytovna totálním selháním státní správy v sociální oblasti. Poukazuje především na nevyhovující hygienické podmínky. Ubytovna přitom takto existuje už několik let. „Nic se s tím neděje, je to alarmující, není možné, aby tam ti lidé žili v takových podmínkách. Jsou to osoby bez nohou, nesvéprávní, s umělými vývody, naprosto závislí na pomoci,“ zdůraznila senátorka. O stavu v ubytovně informovala ombudsmanku, dopisem oslovila i ministra zdravotnictví a ministryni práce a sociálních věcí.

Olomoucký krajský úřad zahájil s provozovatelem ubytovny správní řízení. „Ubytovna není registrována jako poskytovatel sociální služby podle zákona o sociálních službách. Přesto jsou v ní ubytovaným klientům poskytovány služby, které svou povahou odpovídají činnostem, jež mohou být zajišťovány pouze registrovaným poskytovatelem sociálních služeb,“ potvrdila mluvčí kraje Kamila Navrátilová. Dodala, že dokazování však bude složité a zdlouhavé. Pokud se prokáže, může provozovatel dostat pokutu až milion korun.

Podle provozovatele by nemocní jinak skončili na ulici

Nevyhovující podmínky zařízení v Dluhonské ulici opakovaně zjistili také pracovníci přerovského magistrátu. Informovali, že na konci ledna bylo v ubytovně umístěno 88 lidí, z toho zhruba 35 se zdravotním postižením, kteří se tam dostali z ulice nebo z nemocnic, léčeben či azylových domů. Provozovatel se prý snaží řešit jejich tíživou sociální situaci.

„Zejména z podnětů našich sociálních pracovníků dlouhodobě a opakovaně poukazujeme na špatné podmínky v této ubytovně. Informovali jsme finanční úřad, živnostenský úřad, stavební úřad, krajskou hygienickou stanici, krajský úřad i policii. Všechny instituce tam opakovaně prováděly kontroly,“ řekla vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci přerovského magistrátu Marta Šintáková.

Provozovatel ubytovny Pavel Mirga říká, že jen zaplnil mezeru v sociálním systému a postaral se o ty, kteří by jinak skončili na ulici. „Jsou to převážně klienti, kteří mají nízké příjmy a nikde jinde se nechytnou - například v domovech důchodců nebo s pečovatelskou službou. Chtěl jsem provozování ubytovny letos v červnu ukončit, ale situace je taková, že se nám tyto lidi nedaří nikam umístit,“ řekl Mirga Deníku.