Odborářům vadí propouštění mladých horníků. Zvažují i stávku

Karviná - Vedení těžební společnosti OKD oficiálně oznámilo, že v dubnu propustí přes tři sta kmenových zaměstnanců. Šéfové dolů vytvořili seznamy konkrétních lidí z různých provozů. Odborářům vadí, že mezi propuštěnými jsou i mladí havíři. Chtějí o tom s vedením společnosti jednat a v případě neúspěchu zvažují stávku.

Vedení OKD zdůrazňuje, že propouštění je odrazem přetrvávající obtížné situace na trhu s uhlím a vyplývá z těžebního plánu pro letošní rok, který se oproti loňsku snížil o 800 milionů tun. Na obávaném seznamu jsou především horníci a důlní dělníci, ale také speciální profese jako střelmistr nebo báňských záchranář.

„Odchody se týkají zaměstnanců napříč celou společností, všech našich provozů, správy podniku i vedení OKD,“ uvedl mluvčí společnosti Marek Síbrt. Dodal, že šéfové závodů vybrali lidi kolem důchodového věku nebo ty, kteří mají špatnou pracovní morálku.

Odbory: Na seznamech jsou lidé, kteří tam nepatří

S tím ale nesouhlasí odboráři. „Na seznamech jsou rozhodně i lidé, kteří tam nepatří. Pokud nebudou seznamy upraveny, použijeme všechny zákonné prostředky, jak toho dosáhnout,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Upřesnil, že nevylučuje stávkovou pohotovost ani stávku.

Mezi propuštěnými je například Lukáš Koňařík. Potvrdil, že výpověď dostal před měsícem. Patří k těm šťastnějším, kteří si už našli náhradu. Nastoupí ve strojírenských Vítkovicích. Na odcházející zaměstnance se už připravují úřady práce, mimo jiné s nabídkou rekvalifikačních kurzů. Aktuálně je například velká poptávka po svářečích.

Také vedení společnosti pomáhá propuštěným zaměstnancům najít uplatnění prostřednictvím programu Nová šichta. „Nabízíme poradenství, například při rozjezdu podnikání, rekvalifikace, vytvořili jsme interní burzu práce. Spolupracujeme s více než osmdesáti firmami,“ informoval Marek Síbrt.

O práci přijde dalších 800 lidí z externích firem

Tři sta zaměstnanců už OKD propustilo ke konci minulého roku. Vedle tří set dalších, kteří mají skončit v dubnu, firma počítá s tím, že asi pět set lidí letos odejde do důchodu. V průběhu roku by mělo skončit také dalších více než 800 lidí z dodavatelských firem.

Společnost OKD má nyní zhruba 11 tisíc zaměstnanců, více než 3 tisíce lidí pracuje v dodavatelských firmách. Plán těžby pro letošní rok je 7,8 milionu tun uhlí. Podle dlouhodobých výhledů se bude těžba dál snižovat – do roku 2021 na 4 miliony tun ročně, po roce 2023 na 2 miliony tun.

OKD je jediným producentem černého uhlí v zemi. Těží ve čtyřech dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Je dceřinou společností New World Resources, která po nedávné finanční restrukturalizaci většinově patří skupině CERCL Mining. Poloviční podíl v ní má český miliardář Zdeněk Bakala.

Důl Karviná, závod ČSA
Zdroj: ČT24/www.okd.cz