V Praze roste počet přestupků za parkování

Praha – V hlavním městě je stále složitější najít místo pro parkování. Platí to jak pro sídliště, kde často na místech původních parkovišť vyrostly v posledních letech novostavby, tak i pro centrum města. Strážníci evidují rostoucí počet přestupků za špatné parkování - podle jejich zkušeností to přímo souvisí s tím, že řidiči nemají kde zaparkovat, a proto se snaží auto postavit například na přechod pro chodce nebo do křižovatky.

Problém s parkováním na sídlišti v Krči 

Podle zkušeností strážníků aut v ulicích Prahy přibývá - míst k parkování ale už tolik ne. Jedním z problematických míst je například sídliště v Praze 4 - Krči. K rodičům tam často jezdí pan Ladislav Vachek a potvrzuje, že zaparkovat tam není jednoduché: „Po páté hodině odpoledne už tady těžko zaparkujete, je to plné a musí být náhoda, když zrovna někdo odjíždí,“ řekl Ladislav Vachek a dodal: „Kroužíte tak pět, deset minut a pak jste třeba 300, 400 metrů od domova.“

Podle zkušeností Ladislava Vachka je v Krči nárůst počtu aut vidět: „Před 10 lety tady bylo tak o třetinu méně aut a ta parkoviště ještě byla v pořádku a ještě jste večer mohl zaparkovat. Dneska už tady v podstatě večer nezaparkujete,“ uvádí Ladislav Vachek.

Velká parkoviště přitom na sídlišti v Krči jsou, ale Praha 4 je před lety pronajala a dnes jsou placená. Lidé to prý chtěli - kvůli bezpečnosti.  

Počet registrovaných vozidel v Praze podle údajů Centrálního registru vozidel

Podle údajů Centrálního registru vozidel v Praze v roce 2014 meziročně přibylo registrovaných aut:

  • prosinec 2014 - 958 721
  • prosinec 2013 - 927 815
  • prosinec 2012 - 926 691

Zdroj: Centrální registr vozidel

Modřany - největší problém zaparkovat je u polikliniky

Problém s parkováním je i v Praze 12. Asi nejhorší situace je tam u Polikliniky Modřany, kde řidiči často nemají kde zastavit kvůli novostavbám na místě bývalých parkovišť. Podle starostky Prahy 12 Daniely Rázkové na to každý týden chodí stížnosti, a to od lidí, kteří nejsou klasičtí stěžovatelé či kverulanti.

„Ta situace je dost neudržitelná. Řešíme to druhé volební období, je to pozůstatek rozhodnutí předchozího vedení, které tady bylo 20 let, kdy v podstatě každé parkoviště, které bylo volné, dneska má na sobě stavební zátěž. Prostě byly to pozemky, které oni určili k zástavbě. Takže na místech parkovišť vznikají bytové domy, které zatěžují samozřejmě další dopraní kalamitou,“ uvedla Daniela Rázková, starostka Městské části Praha 12. 

Radnice Prahy 12 chce u polikliniky ještě v tomto volebním období, tedy do 4 let, postavit parkovací dům. Měl by vzniknout v ulici Amortová - k poliklinice je to odtamtud asi 200 metrů.

Problematické parkování v centru Prahy

Více aut je ale samozřejmě i v centru Prahy, kde parkování ještě ztěžují modré zóny - všímají si toho třeba strážníci městské policie. Ta loni evidovala více než desetiprocentní nárůst počtu přestupků spojených s parkováním: „Jsou to dopravní přestupky stání na vyhrazených parkovištích, na křižovatkách, na zákazech zastavení a podobně,“ uvedl Jan Čihák, mluvčí Městské policie hlavního města Prahy.

Podle zkušeností strážníka Petra Reifa přibývá aut právě hlavně v centru. „Ti, kteří tady nebydlí nebo nepracují, nemají kde zaparkovat. Tak to řeší přestupkem. Jak stáním v křižovatce, tak bohužel i častým stáním na přechodu,“ uvedl Petr Reif, strážník, který má řešení těchto přestupků v popisu práce.

Petr Reif dodal, že řidiči se pak snaží vymlouvat, že ulicemi dlouho projížděli a místo k zaparkování hledali, ale protože žádné nenašli, nekonec přestupek udělali: „Ale opravdu stání na přechodu pro chodce nebo v křižovatce – tam, kde je to opravdu nebezpečné - je neomlouvá,“ dodal strážník Petr Reif.

V Praze bylo v prosinci 2014 v registru vozidel celkem 958 721 aut. Před 10 lety - v prosinci 2004 - to bylo o 165 421 registrovaných aut méně.

Počet osobních automobilů v ČR

  • 1950 - 130 000
  • 1970 - 680 000
  • 1985 - 2 miliony
  • 2000 - 3,5 milionu
  • 2014 - 4,9 milionu

Zdroj: Sdružení automobilového průmyslu

Zaparkovat v Praze je stále větší problém (zdroj: ČT24)