Ředitel záchranky získal do svého muzea vyřazenou sanitku - zdarma

Královéhradecký kraj – Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje se jako nepotřebných zbavila pěti starých sanitek. Jednu dostal zdarma ředitel této záchranné služby Jiří Mašek, který staré sanitky sbírá. Kontrolní výbor zastupitelstva kraje teď bude zkoumat, zda postup odpovídá směrnicím o hospodaření s majetkem kraje.

Ředitel záchranky dostal vyřazenou sanitku (zdroj: ČT24)

Ještě nedávno zachraňovala sanitka životy v Krkonoších. Teď už je to ale mezi záchranářskými auty babička. Sanitku z roku 1994 ředitel záchranné služby odepsal jako bezcennou a nepojízdnou. Přihlásilo se o ni sdružení Pán sanitek. Tedy rodina ředitele Maška. 

Sanitka Mercedes Benz 310 4x4

  • Rok výroby 1994
  • Najeto 183 000 km
  • STK do května 2015
  • Zůstatková cena 0 Kč

Zdroj: ZZS Královéhradeckého kraje

Podle ředitele Jiřího Maška auto rozhodně bezcenné není, veteránsky má určitě svou cenu. Proto by podle něj měla sanitka skončit v muzeu: „Jedná se o sanitku, která v uvozovkách psala historii královéhradecké záchranky, a to konkrétně v Trutnově jako v podhorské oblasti.“

Jak Jiří Mašek dále uvedl, protože je auto ikonou Trutnovska a oblasti, je podle něj důležité, aby v regionu zůstalo. „Je zajímavá i svým konstrukčním řešením, protože to je sanitka na terénním podvozku. Je unikátní, svým způsobem,“ dodal Jiří Mašek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a sběratel starých sanitek. 

MUDr. Jiří Mašek - ředitel ZZS a sběratel starých sanitek
Zdroj: ČT24

„Není možné dávat dary soukromníkům z majetku kraje. Z toho, co o této věci vím, to vypadá, že měl pan ředitel jistou exkluzivitu, kterou ve svůj prospěch využil,“ uvedl Vladimír Derner (KDU-ČSL), zastupitel a předseda kontrolního výboru Královéhradeckého kraje. 

Ředitel Jiří Mašek neměl čas sanitku Mercedes štábu ČT ukázat. Řekl, že až jindy. Tímto autem obohatil svou sbírku patnácti sanitek.

„Myslím si, že to vozidlo bylo v takovém stavu, že bylo stejně neprodejné. Dar muzeu je logický,“ uvedla Jana Třešňáková (ČSSD), radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví. Na dotaz redaktora ČT, jestli už v muzeu byla, uvedla, že ne. Jiří Mašek ani sdružení Pán sanitek dosud žádné muzeum neprovozují.

„To muzeum není v současnosti veřejně přístupné. Zatím je to v režimu tzv. na zavolání. Občas zavolají lidé, kteří se o to zajímají. Nebo v rámci třeba Hradecké rallye Škoda - udělá se den otevřených dveří, kdy tam prošly třeba i stovky zájemců se podívat. Ale bylo to jenom při mimořádných akcích. Zatím to muzeum ještě nemá regulérní otevírací hodiny,“ řekl Jiří Mašek.

Další staré auto ze sbírky Jiřího Maška
Zdroj: ČT24

Auta v expozici Jiřího Maška jsou od nejrůznějších záchranek v ČR a od soukromých sběratelů. Podobné kolekce sanit jsou podle něj jenom dvě v republice.

Převoz auta do muzea ještě před schválením radními

Už pět měsíců před tím, než mu rada kraje sanitku věnovala, nechal ředitel Mašek vůz převézt na rodinný statek, kde má svoji sbírku. Na jeho přání jméno obce není zveřejněno. Jiří Mašek se obává nájezdu zlodějů. Jak chce sbírku tajit a současně ji veřejně vystavovat, ale nevysvětlil. 

Podle Jiřího Maška je sanitka Mercedes v současné době nepojízdná: „K nám do muzea byla převezena k uskladnění, to říkám na rovinu. Převoz se uskutečnil na podzim loňského roku, a to z toho důvodu, že sanitka sloužila pro mimořádné události, už tak byla odstavena pro tento účel zhruba 10 let, už nejezdila ve standardním režimu, ale díky zvýšené průchodnosti se používala k tomuto účelu. Vzhledem k tomu, že tam došlo k technické závadě, která již byla nerentabilní - je z hlediska motorového nepojízdná - tak byla odtažena pod střechu k nám do muzea s tím, že do budoucna o ni muzeum zažádá. Ale v žádném případě to není žádný ukončený proces, ale je to o tom, že by byla škoda, aby ta sanita zůstala stát půl roku někde venku,“ uvedl Jiří Mašek.

Na dotaz  redaktora ČT, jestli by bývalo nebylo lepší, aby si sanitku odkoupil, byť za symbolickou cenu, Jiří Mašek odpověděl: „Samozřejmě že ano, ale z mého pohledu to není uzavřená záležitost, protože já jsem požádal o převedení nebo odprodej sanity. Čili rozhodnutí je plně na kraji,“ zdůraznil Jiří Mašek.

Záchranná služba ale kraji napsala, že cena je nulová. Teprve pak radní vůz řediteli věnovali. „Auto má cenu asi takovou, jakou má cenu pro mě, pro každého majitele, který si to kupuje. Někdo by za něj nedal padesát tisíc, a někdo za něj dá třeba milion,“ zmínil Oldřich Horák, sběratel a renovátor aut.  

Když v listopadu 2008 končil ve funkci tehdejší hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík, chtěl si odnést z pracovny obraz Joži Uprky. Kraj tehdy objednal posudek a Pavel Bradík za obraz zaplatil 43 tisíc korun.

Obraz měl zajímavou historii - původně patřil sběrateli z Praskačky. Ten neměl dědice, proto po jeho smrti sbírku získal stát. V roce 2000 ji převzal okresní úřad, který v té době vedl jako přednosta právě Pavel Bradík. Sbírku nechal rozvěsit po úřadě, dva Uprkovy obrazy si vzal do pracovny. Později obraz získal kraj a Uprkovo dílo putovalo do kanceláře hejtmana, kterým se Pavel Bradík stal.

Další vyřazené sanitky záchranné služby Královéhradeckého kraje

Sanitka určená do muzea Jiřího Maška je jedna z devíti ve vozovém parku Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, které již neodpovídají potřebným předpisům, a záchranka je proto vyřazuje. „Rada Královéhradeckého kraje rozhodla o dalším osudu devíti sanitních vozů, které nesplňují požadavky pro provoz rychlé lékařské a zdravotnické pomoci. Pět z nich bude darováno subjektům, které si o ně zažádaly. Dál tak budou pomáhat například požární ochraně, výuce budoucích zdravotníků. Zbytek nabídneme k prodeji,“ uvedla v tiskové zprávě Krajského úřadu Královéhradeckého kraje radní za oblast zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Radní o věci rozhodli v pondělí 26. 1. 2015.

Čtyři další sanitky, které stejně jako Mercedes budou darovány, jsou auta VW Transporter T5. Obec Žďárky a městys Pecka auta využijí pro hasiče. Vyšší odborná škola zdravotnická a střední zdravotnická škola v Trutnově použije sanitku jako technické vozidlo a pomůcku při výuce. Pro převoz pacientů bude bývalý záchranný vůz použit v Oblastní nemocnici Trutnov.

Zbývající čtyři sanitky nechá Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje ocenit znaleckým posudkem a následně je nabídne k prodeji.