Těžký život vyder, potýkají se s pytláky

Praha – Vydra říční se sice počítá mezi přísně chráněná zvířata v české přírodě, nezastaví to ale pytláky. Za roky 1992 až 2014 má ochranářská společnost ALKA Wildlife třicet dva evidovaných případů, která doplňují desítky upytlačených vyder, po nichž lovci nezanechají stopy. Zvířat podle ochranářů ubývá dlouhodobě a trend se nedaří zastavit.

Poslední případ pytláctví vydry se odehrál nedávno, ani ne před měsícem. U Mníšku na Třeboňsku byla nalezena těžce postřelená vydra. Ačkoliv zraněné zvíře okamžitě převezli do záchranné stanice ZOO Ohrada a operovali, nepodařilo se je zachránit a kvůli vnitřnímu krvácení uhynulo. ALKA Wildlife spolu s Českým nadačním fondem pro vydru kvůli tomu podala trestní oznámení a případ teď vyšetřuje policie.

Vyzkoušejte si KVÍZ a zjistěte, co víte o vydrách.

Třeboňsko spadá mezi chráněné krajinné oblasti a největší populace vyder žije právě tam. Kdo má štěstí, může je vidět i na vlastní oči. Zraněnou vydru našla Pavla Malíková, která se s velkým vydřím samce potkávala už několik let. „Nehýbal se, tak jsem si říkala, že je přiotrávený nebo že se něco muselo stát,“ vzpomíná Malíková. Až pitva odhalila pravý důvod úmrtí - v jeho hlavě bylo osm broků.

Ministerstvo životního prostředí bude pytláctví a zabíjení chráněných zvířat věnovat zvýšenou pozornost, a to i s ohledem na mezinárodní závazky: „V současnosti proto činíme konkrétní kroky, které by měly vést k odhalování případů nelegálního zabíjení,“ uvedl náměstek ministra Vladimír Dolejský. Přitom pytláci vydry nezabíjejí kvůli něčemu, co by se dalo prodat, často se tak vlastně snaží bránit své ryby. Zvláště u  malých rybníků mohou totiž vydry způsobit obrovské škody. Rybáři ale mohou žádat o kompenzace. Je řada organizací, které jim pomáhají jak s vyplněním žádosti, tak s odbornými posudky.

Pytláctví se nicméně dotýká jak šelem, jako jsou vydra, rys, vlk, medvěd, tak i dravců. Ti bývají nejčastěji tráveni nelegálním jedem karbofuranem. U šelem dochází k lovu zastřelením nebo chycením do želez. Vydry ale mnohdy umírají i při nehodách, a to pod koly aut.

Události v regionech: Vydry v ohrožení, pytláctví trvá (zdroj: ČT24)