Půček pil před smrtelnou nehodou alkohol, ukázalo video

Praha - Čtyřiadvacetiletý Marek Půček, který podle obžaloby loni v srpnu usmrtil na pražském Smíchově autem dívku, před nehodou popíjel v restauraci pivo a také nápoj ze sklenice na tvrdý alkohol. Prokázal to videozáznam z restaurace, který dnes nechal přehrát Obvodní soud pro Prahu 2. Mladík od nehody utekl a přihlásil se policii po zhruba 16 hodinách. Hrozí mu až osm let. Hlavní líčení bude pokračovat na konci února.

Půček od počátku tvrdí, že měl pouze necelá dvě malá piva. Na záznamu ale několikrát upíjel pivo z půllitru. „Pije ze dvou různých sklenic,“ komentoval nahrávku přísedící trestního senátu. Bylo také vidět, že si Půček po dopití jednoho piva vzal další půllitr a lidé na stůl průběžně pivo nosili. V jedné části si také připil z takzvané whiskovky určené k podávání tvrdého alkoholu.

Mladík soudu namítl, že si pouze ze zdvořilosti přiťukl s kamarádem a ke skleničce jen přičichl a nenapil se z ní. Podle státní zástupkyně Jany Schröderové ale záznam popíjení alkoholu dokládá. „Vyplývá to i z účtenky, která byla v restauraci zajištěna,“ řekla ČT. Půček údajně večer před tragédií slavil narozeniny. Už dříve uvedl, že měl za celý večer jedno malé pivo a druhé nedopil, jinak pil pouze nealko. Podobně dnes hovořili i dva svědci předvolaní obhajobou, kteří Půčka tehdy potkali v restauraci. Tvrdili, že ho viděli pouze s malým pivem, a když zhruba po třetí hodině ráno odcházel, byl údajně v pořádku.

Soud ale v předchozích jednáních vyslechl policisty, kteří Půčka kontrolovali kolem 04:00 v Plzeňské ulici po oznámení, že se někdo dobývá do domu. Policisté uvedli, že ho našli u tramvajové zastávky, kde ležel se psem. Byl z něj údajně silně cítit alkohol a vrávoral. Dechovou zkoušku ale neprovedli a nechali ho odjet tramvají směrem k Andělu. Řekl jim, že si tam potřebuje vzít z auta náhradní klíče od bytu.

Několik desítek minut poté ale Půček podle vyšetřování nezvládl jízdu zatáčkou na náměstí Kinských a srazil na autobusové zastávce dívku, která těžkým zraněním na místě podlehla. Po nehodě utekl a policii se přihlásil zhruba po 16 hodinách. Vzhledem k časovému odstupu od nehody bylo jeho toxikologické vyšetření v pořádku. Obžaloba svá tvrzení o řízení pod vlivem návykových látek staví na svědectvích a videozáznamech. Půčka viní z neposkytnutí pomoci. Hrozí mu až osmileté vězení.

Žalobkyně o Půčkovi: Je to sociální negramot (zdroj: ČT24)

Hlavní líčení bude pokračovat na konci února. Soudkyně vyžaduje výslech dvou svědků, které se zatím nepodařilo předvolat. Jeden byl donedávna v psychiatrické léčebně a další se podle zjištění soudu „pohybuje v bezdomovecké komunitě“. Jedním z nepředvolaných svědků má být podle žalobkyně muž, který Půčka po nehodě honil v nedalekém parku Kinských a přivedl ho zpět k autu. Když ale přijela záchranná služba, Půček znovu utekl.