Brnu došla trpělivost, auta překážející MHD skončí odtahem

Praha/Brno - Špatně zaparkovaných aut ve velkých městech přibývá. Komplikují hlavně práci řidičům tramvají a autobusů. V Brně se dopravní podnik spolu se strážníky rozhodl přitvrdit. Překážejícím řidičům vyhlásili nulovou toleranci. Stejné problémy trápí i Prahu. Předpisy na parkování se tu ale zatím měnit nebudou.

Auta zaparkovaná v ulici Cejl příliš blízko kolejiště představují pro řidiče i cestující zpoždění i desítky minut. Podle vyhlášky přitom nesmí stát blíž než 3,5 metru od kolejí. Nechvalně proslulá je i Slovákova ulice u centra města. Desítky trolejbusů tu denně čeká kvůli překážejícím autům doslova slalom.

Policii už proto došla trpělivost. „V letošním roce bychom chtěli skutečně přitvrdit, protože se spousta řidičů nepoučila,“ řekl ČT ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek. Strážníci proto dostanou tři další odtahová vozidla, protože dosavadní nestačí. Jen loni napočítali přes 4 500 hříšníků, což je oproti roku 2013 dvakrát tolik.

Špatně zaparkovaná auta budou v Brně odtahovat častěji (zdroj: ČT24)

S podobnými problémy se často potkávají i řidiči tramvají v Praze. Loni se kvůli tomu dokonce několikrát musel přerušovat provoz. Předpisy jsou v hlavním městě o dost volnější, což ale znamená i víc problémů. Případů, kdy tramvaj neměla kudy projet, řešil dopravní podnik loni asi 400. „Zhruba ve 30 případech bylo zpoždění větší než 20 minut,“ dodal mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl.

Kritická je v tomto ohledu například auty přeplněná Letná, kde musí řidiči tramvají často projíždět krokem a hlídat každý centimetr. Občas ale neprojedou vůbec. „Je to určitě každý týden,“ dodává řidič tramvaje Štěpán Pavlíček. Na podzim zde kvůli bílému mercedesu blízko u kolejí doprava stála dokonce přes hodinu. Předpisy na parkování se ale zatím měnit nebudou. Parkovacích míst je v Praze málo.

Špatně zaparkovaná auta blokují dopravu
Zdroj: ČT24