Boj Španěla o střídavou péči - do sedmi dnů bude předběžné opatření

Hradec Králové - Případ do jisté míry podobný tomu, který hýbe česko-norskými vztahy, řeší okresní soud v Hradci Králové. Španělský otec, obchodník Antoni Miquel, se domáhá možnosti vídat se se svou osmiletou dcerou, o kterou pečuje její česká matka, bývalá Španělova manželka. Soudkyně dnes slíbila, že mu to umožní a do sedmi dnů vydá předběžné opatření.

K soudu do Hradce Králové dnes přijeli i pozorovatelé – Španělé, Peruánec, Švéd. Ale zbytečně. Soudkyně Jana Ela Kliková totiž s ohledem na zájmy nezletilé rozhodla, že jednání bude neveřejné. V jednací síni tak mohla zůstat zástupkyně španělského velvyslanectví a tři důvěrníci Antoniho Miquela. Ostatní museli odejít.

Za zavřenými dveřmi pak 54letý obchodník z Katalánska žádal, aby se s dcerou mohl vídat o samotě v soukromí, bez dozoru. Rodiče se rozešli ve zlém. Dcera se narodila v Česku a zůstala tu s matkou. „Poslední den, kdy jsem mohl být o samotě se svou dcerou, bylo 9. června 2014 v dětském krizovém centru Adra,“ uvedl Antoni Miquel.

„Jak psychicky, tak po ekonomické stránce mě to ovlivňuje. Ale po dvou letech, kdy tu bojuji, cítím, že mám dostatek síly, abych to vydržel. Moje dcera za ten boj a výdrž stojí,“ řekl Antoni Miquel.

Antoni Miquel navrhuje předběžné opatření, aby mohl vidět svoji dceru dvakrát do měsíce od pátku do pondělního rána. „S tím, že si ji vyzvedne ve škole a v pondělí ji zase do školy vrátí,“ popsala návrh Eva Ondřejová, advokátka, zástupkyně Antoniho Miquela.

Řešení se přiblížilo - soudkyně slíbila, že do 7 dnů vydá předběžné opatření, kterým styk otce s dcerou dočasně upraví. Sociální odbor navrhuje jedno odpoledne v týdnu a každou druhou neděli. Konečný verdikt soud vynese koncem února. 

Španěl Antoni Miquel, který se kvůli dceři v únoru 2013 přestěhoval do Česka, se snažil na svůj případ upozornit vloni v létě. Denně stál tři hodiny před hradeckým soudem. Tvrdí, že čas má nejhorší vliv na jeho vztah s dcerou, která trpí syndromem zavrženého otce: „Bojí se ho, že s ním bude o samotě, že chce být jen s maminkou,“ uvedla Eva Ondřejová, advokátka, zástupkyně Antoniho Miquela.

Podle dětského psychologa Jana Laška dítě ztratí vztah k rodiči na základě celé řady prvků chování: „Čili je to poměrně složitý komplex jevů, na jehož konci je, že dítě striktně odmítá kontakt s rodičem. Nejčastěji s otcem,“ uvedl v červnu 2014 Jan Lašek, dětský psycholog a soudní znalec.

Překladatelka Alena Roubalová loni v červnu popsala případ, kdy se pan Miquel, její kamarád, snažil o kontakt s dcerou: „Ráno, když se šel podívat, jak odcházela do školy, tak dcera už šla s vařečkou, protože ho viděla z okna, že mu dá, jestli nepojede pryč.“

Spor na návrh matky řeší soud neveřejně. Matka dnes pouze konstatovala, že se k věci nebude vyjadřovat. 

Cílem Antoniho Miquela je od chvíle, kdy do Hradce Králové přijel, dosáhnout verdiktu o střídavé péči. Na dceru chce mít vyměřený stejný čas jako její matka: „Tak, jak je to normální v mé zemi: Přál bych si, aby dítě bylo střídavě s jedním i druhým rodičem čtrnáct, patnáct dní, a polovinu prázdnin,“ uvedl dnes Antoni Miquel.

Soud v Hradci Králové řeší střídavou péči o dítě (zdroj: ČT24)