ANO ve Frýdku-Místku jedná o koalici s komunisty

Frýdek-Místek - Dva týdny po rozpadu koalice ANO a ČSSD ve Frýdku-Místku se ve městě začíná tvořit nová vláda. Nejpravděpodobnější je spojení vítězné strany ANO s komunisty, a to za podpory bývalé primátorky a senátorky Evy Richtrové z ČSSD. Ta opustila zastupitelský klub sociálních demokratů na protest proti tomu, že stranický kolega Michal Pobucký chtěl vládnout s hnutím Naše město Frýdek-Místek a lidovci.

S odchodem Evy Richtrové ztratila zamýšlená koalice ČSSD s lidovci a hnutím Naše město těsnou většinu, která by jí umožnila vládnout. Richtrová své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že nechce, aby byl primátorem opět její stranický kolega a předchozí primátor Michal Pobucký. „Několik let jsem kritizovala vliv některých podnikatelů na vedení města. A pokud vše směřuje ke koalici s lidmi, o kterých nemám valné mínění, tak ji nepodpořím,“ uvedla.

Její kritika směřuje k členům hnutí Naše město Frýdek-Místek. „Paní Richtrová si může říkat cokoliv. My jsme dlouhodobě kritizovali zase ji, když jako primátorka prosadila nesmyslnou betonovou stavbu obchodního centra,“ řekl šéf klubu zastupitelů Našeho města Frýdek-Místek Jiří Kajzar.

Hlas Richtrové, která byla lídrem ČSSD v komunálních volbách a mezi voliči patří k nejoblíbenějším političkám ve městě, bude při sestavování koalice rozhodující. A ta potvrdila, že je připravena podpořit koalici ANO s komunisty. „Po primátorském postu ale netoužím,“ zdůraznila. První jednání o této variantě proběhlo ve středu odpoledne. „Navzájem jsme si řekli podmínky, za kterých by tato koalice mohla vzniknout a spolupracovat,“ uvedl člen vyjednávacího týmu ANO Jakub Míček. Potvrdil to i šéf zastupitelů komunistů Ivan Vrba. „Opět se sejdeme v pondělí,“ řekl.

ČSSD vypověděla hnutí ANO v čele s primátorem Radimem Vrbatou koaliční smlouvu po necelých třech měsících. Neshody vygradovaly kvůli změnám ve vedení městských společností, které prosazovalo ANO. Šlo mimo jiné o nové posty pro členy politických stran.

Hnutí ANO jedná ve Frýdku-Místku o koalici s komunisty (zdroj: ČT24)