Ministerstvo financí převezme dohled nad sanací ropných lagun

Ostrava - Ministerstvo financí je nespokojeno s dosavadním průběhem sanace ropných lagun v areálu bývalé chemičky Ostramo v Ostravě. Likvidace se totiž neustále prodražuje a protahuje. Dosud měl tuto ekologickou zakázku na starosti státní podnik Diamo spadající pod resort průmyslu a obchodu. Teď dohled chce převzít přímo ministerstvo financí.

Sanace lagun se prodražila o miliardy a hotovo zřejmě nebude dříve než za pět let. „Ministerstvo financí usilovalo o tuto změnu několik měsíců, protože je hrubě nespokojeno s tím, jak státní podnik Diamo v posledních letech v této zakázce postupoval,“ potvrdil náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Dodal, že ministerstvo se v žádném jiném případě nesetkalo s takovým navýšením cen. Zásadním problémem je také doba, po kterou čištění nádrží probíhá. „Přitom v podstatě nic není hotovo,“ zdůraznil náměstek.

Mládek: Ministerstvo financí je za stav zakázky spoluzodpovědné

Také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD řekl, že se mu postup sanace nelíbí. Vůči kritice ministerstva financí se ale ohradil. „Není důvod k mentorování ze strany ministerstva financí, protože se na zakázce podílelo a je za ni spoluzodpovědné,“ řekl Mládek.

Podle harmonogramu sdružení Čistá Ostrava, která zakázku za původní 2,6 miliardy získala v roce 2004, už měl být na místě zapáchajících ropných odpadů lesopark. V nádržích však zůstává přibližně sto tisíc tun kalů, které průzkum vůbec neodhalil. Speciální dekontaminační linka na čištění zeminy za téměř půl miliardy je nepoužitelná, protože za provozu dochází k výbuchům. Navíc závážným problémem je, že škodliviny prosakují do okolí a musí se odčerpávat, aby neohrozily nedaleké zdroje pitné vody. Sledování průsaků a čištění okolních vod stojí miliony ročně. „V současné době se tam provádí ochranné sanační čerpání,“ potvrdil Závodský.

I když smlouva s Čistou Ostravou stále platí, ministerstvo financí nevylučuje, že by se to mohlo změnit. „Budeme se zabývat tím, zda současnou smlouvu nerozvážeme a transparentně se neporozhlédneme po jiném zhotoviteli,“ řekl Závodský.

Dohodu mezi ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu musí ještě schválit vláda. Oba resorty jí předloží podklady do konce března. Další podrobnosti k problematické zakázce nechce ministerstvo financí zveřejňovat. Nevylučuje totiž, že kauza ostravských lagun skončí u soudu.

Podle serveru iDNES chce ministerstvo financí maximálně omezit další prodražování sanace zamořeného prostoru a uvažuje dokonce, že areál nevyčistí zcela. „Nemá smysl materiál přesouvat jinam. Spalování na místě je zřejmě příliš nákladné. Jsem čím dál víc přesvědčen, že jedinou cestou je zakonzervování znečištěných zemin na místě,“ řekl náměstek serveru. Předpokládá prý překrytí kontaminované půdy betonovou deskou, která by se dala zasypat další hlínou a osázet zelení.

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana Daniela Havlíka z ČSSD to není dobrý nápad. „Kdybychom znečištěné plochy zabetonovali, přesunuli bychom problém na další generace. Budeme trvat na tom, aby se všechny kaly odtěžily a území vyčistilo,“ řekl Havlík České televizi.

Ostravské laguny
Zdroj: ČT24