Nemocnice Mělník ruší desítky lůžek

Mělník - Nemocnice Mělník ruší desítky lůžek. Omezení se týká čtyř oddělení, například interny a neurologie. Záchranná služba už hlásí první odmítnuté pacienty. Lidé se bojí, že nemocnice skončí. Ta ale kritiku odmítá a snižování počtu lůžek vysvětluje nedostatkem zdravotních sester. Omezení je navíc prý jen dočasné - má trvat do konce února.

Nemocnici Mělník opouštějí zdravotní sestry. Chybí jich zhruba 30. Důvodem jsou hlavně nízké platy a hodně práce: „Jsou oddělení, kde je opravdu nedostatek sester, je akutní, extrémní, kdy si myslím se to může odrážet na péči o pacienty,“ uvedla bývalá zdravotní sestra mělnické nemocnice. Dodala, že někdy musela dokonce zastupovat i práci sanitářů.

První problémy už zaznamenala záchranná služba. Nemocnice odmítla převzít několik pacientů. Záchranáři je tak museli odvézt do jiných nemocnic. Ta nejbližší je 35 kilometrů daleko ve Slaném. Další ještě o deset kilometrů dál v Mladé Boleslavi a Praze: „V poslední době skutečně došlo k nárůstu odmítnutí pacientů a k negativnímu jednání s našimi posádkami, které je způsobeno zřejmě kritickou situací v Nemocnici Mělník,“ konstatoval Martin Houdek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Martin Houdek dodal, že pro záchrannou službu je to závažná nepříjemnost: „Já pevně věřím, že pokud bude odmítat, že bude mít vyjednáno, kam je máme vozit. Protože interní oddělení jsou nejen ve středních Čechách, ale i v Praze přeplněná,“ doplnil Martin Houdek.

Ohrožení dojezdových časů záchranné služby ale podle Martina Houdka nehrozí: „Jsme připraveni okamžitě posílit naše posádky o jednu až dvě,“ uzavřel ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

Aleš Bařinka, lékařský ředitel Nemocnice Mělník ovšem uvedl, že záchranné služby se omezení v mělnické nemocnici v žádném případě nedotkne: „Neodkladnou péči poskytujeme jako doposud. Jediných pacientů, kterých se to může dotýkat, tak jsou to dlouhodobá plánovaná vyšetření a ošetření,“ uvedl Aleš Bařinka.

Obyvatelé Mělníka stejně jako vedení města se bojí, že se nemocnice brzy zavře úplně: „Podle sdělení by mělo být zrušeno 26 lůžek. Informace, které máme od lékařů, mluví o mnohem vyšším počtu. My se domníváme, že pro potřeby města a regionu je 50 lůžek minimum k tomu, co město Mělník potřebuje,“ konstatoval Ctirad Mikeš (Mé město), starosta Mělníka.

Podle Ctirada Mikeše je mělnická nemocnice spádovou pro asi 100 tisíc obyvatel z celého regionu: „Jsme ve složité situaci. Nemocnice není města, nemocnice není kraje, je to soukromý subjekt. My teď v současné době chceme jednat se Středočeským krajem, kde chceme řešit vážnost situace v Mělníku.“

Dočasné omezení počtu lůžek

Mimo kameru redaktorovi ČT někteří lékaři potvrdili, že by v mělnické nemocnici mohlo jít až o 50 rušených lůžek. Podle vedení nemocnice je ale omezení dočasné. Platit by mělo do konce února. Záležet ale bude na tom, jak rychle se nemocnici podaří sehnat chybějících 30 sester: „Důvodem je situace českého zdravotnictví, která dolehla i na nás. Je to velký nedostatek nelékařského personálu, se kterým se teď musíme potýkat. A na základě tohoto nedostatku jsme nuceni dočasně omezit počet lůžek interních oborů,“ uvedl Aleš Bařinka, lékařský ředitel Nemocnice Mělník. 

Za část problémů si podle sester nemocnice může sama. Loni údajně prodala tři nejlukrativnější oddělení – lékárnu, dialýzu a laboratoř. Sestrám se ale platy skoro vůbec nezvýšily.  

Reportáž: Nemocnice Mělník ruší desítky lůžek (zdroj: ČT24)