Z evropských peněz nový soustruh. Plzeňsko posílá dotace do školství

Plzeň – Školy v Plzeňském kraji získají na zkvalitnění své výuky 105 milionů korun – devadesát milionů poputuje z operačního programu Jihozápad, zbytek doplatí hejtmanství. Investice má směřovat především na lepší vybavení učeben pro oborové předměty, podpora se čeká zejména u strojírenských oborů.

Reportáž: Evropské dotace do školství na Plzeňsku (zdroj: ČT24)

Čtyřiadvacet škol z celého kraje potřebuje na modernizaci sto pět milionů korun; nové vybavení dílen, laboratoří nebo pomůcky do jednotlivých tříd mají z větší části pokrýt evropské peníze. „Jsem rád, že nemalá částka z Evropské unie přispěje ke zkvalitnění vybavení jednotlivých škol,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství Jiří Struček. „Z Regionálního operačního programu Jihozápad je to 85 procent, 15 procent do celkové částky přispívá Plzeňský kraj.“

Většinu peněz chtějí školy investovat hlavně do lepšího vybavení strojírenských oborů; na průmyslovce v Klatovech dostanou učni kromě nových soustruhů třeba svařovací trenažér. Klatovské gymnázium potom chystá modernizaci fyzikálních laboratoří, pořídí novou váhovnu i centrifugu.

Největší objem peněz mají dostat školy na severu Plzeňska nebo na Rokycansku, kde chtějí navíc investovat ještě do gastronomických oborů. Ve všech případech je podmínkou k získání prostředků včasné dokončení projektů do konce letošního školního roku.

image_624927
Zdroj: ČT24

Regionální operační program Jihozápad je jedním ze sedmi českých regionálních programů, zahrnuje Jihočeský a Plzeňský kraj. Od roku 2007 zde připravuje projekty v oblastech dopravy, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a cestovního ruchu. Na období 2007 až 2013 měl vyčleněno 18,4 miliardy korun.