Policie plánuje odvoz munice z Vrbětic. Firmy se zdráhají

Vlachovice - Policie je připravená na odvoz výbušnin z areálu muničních skladů ve Vrběticích. O organizaci převozu ještě jedná s jednotlivými firmami. Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové v pátek oznámí, jaký bude další postup. Firmám se ale do zahájení odvozu moc nechce. Kvůli výbuchům v tamním areálu dnes vláda rozhodla, že naroste počet policistů a hasičů. Budoucnost závodu, který v něm recykluje vyhořelé raketové palivo, je však nejasná.

Včera byla z areálu ve Vrběticích odvezena první munice. Jednalo se o poškozenou munici, která bude ve vojenském prostoru Libavá zničena v trhací jámě. Nepoškozenou munici čeká vyskladnění v nejbližších týdnech a měsících: část si odvezou její majitelé a až 2 800 tun munice společnosti Excalibur Army bude převezeno do armádního skladu v Květné na Svitavsku. Přípravy na vyskladňování zbylé munice, a to především té nepoškozené, by měly být podle policie hotové na konci ledna. Trasu transportu munice nechtějí zástupci ministerstev vnitra ani obrany kvůli bezpečnostním rizikům upřesňovat.

Podle mluvčího společnosti Excalibur Army Andreje Čírtka by nebylo vhodné, aby se kvůli rychlému odvozu munice šidily bezpečnostní a schvalovací procesy. „Z hlediska přepravy nicméně jeho brzké zahájení možné je. Klíčové bude dotáhnout do konce kontrolu, pak se areál otevře a začne odvážka,“ řekl Čírtek. Podle něj má Excalibur Army ve 13 pronajatých skladech ve Vrběticích asi čtyři tisíce tun munice, především pěchotní a dělostřelecké. Podle mluvčího ale firma zatím ohledně skladování v Květné smlouvu neuzavřela. Požadované nájemné je podle Čírtka několikanásobně vyšší, než společnost platila ve Vrběticích. Dobu trvání odvozu odhadl na několik měsíců.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích narostou počty policistů a hasičů

Vláda dnes souhlasila s návrhem ministra vnitra Milana Chovance, který chce posílit počty policistů, kteří mají na starosti kontrolu zbraní, munice a výbušnin. Policie by pro tyto účely měla vytvořit 142 nových tabulkových míst, uvedl to dnes premiér Bohuslav Sobotka s tím, že by k tomu mělo dojít ještě letos. Vláda také schválila nárůst počtu hasičů – mělo by přibýt 61 míst. Na mzdy nových příslušníků obou složek půjde 81 milionů korun.

„Budeme reagovat na to, co se stalo ve Vrběticích, jak se rozpadl systém kontroly nakládání s municí,“ konstatoval Sobotka. Ministr Chovanec po jednání vlády upozornil, že analýza připravenosti policie po výbuších v tamním muničním skladu ukázala, že policistů je pro takto náročné situace málo. „Proto musíme posilovat především počty policistů provádějících dozor v oblasti zbraní, ale současně také i například pyrotechnickou službu,“ upřesnil Chovanec.

Brzký odvoz munice není podle firem reálný

Termíny odvozu výbušnin stanovené policií nepovažují za možné ani zástupci dalších dvou firem, které mají ve Vrběticích uskladněnou munici. „Časový plán je orientační. Potřebujeme termín, abychom mohli požádat o povolení k přepravě a uzavírat smlouvy s přepravcem. Je to proces, který trvá měsíc či dva,“ uvedl právní zástupce společnosti Imex Group Radek Ondruš. Firma má v areálu několik stovek tun výbušnin. Podle Ondruše chce společnost výbušniny odvézt co nejdříve a 85 procent z nich už má prý prodané. O umístění munice v Květné Imex Group podle něj zatím nejedná, záležet bude na ceně. Imex Group si pronajímala i oba vybuchlé sklady, které explodovaly loňský podzim.

S brzkým odvozem munice nepočítá ani obchodní ředitel firmy STV Group. Ta má ve Vrběticích zřejmě nejméně munice - několik desítek tun. „Blíže se k tomu vyjadřovat nebudeme. Tahle celonárodní show už nás nebaví. Máme tam nějakou munici. Až budeme moci, začneme organizovat její odvoz,“ uvedl Děcký. Možnost skladování v Květné prý společnost teprve řeší, smlouvu zatím nepodepsala.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Lidem vadí munice i raketové palivo

Vedle muničních skladů se v areálu nachází i továrna na recyklaci raketového paliva Bochemie. To se obyvatelům okolních vesnic nelíbí. Proto před dvěma týdny podepsali petici, kterou předali petičnímu výboru Poslanecké sněmovny. „Máme strach, aby nedošlo k havárii. Už se stalo, že raketové palivo třikrát zahořelo,“ řekl inicátor petice Rostislav Kašša. Podle něj je práce s raketovým palivem tak blízko uskladněné munice velmi riziková, proti provozu protestoval už v roce 2010, kdy závod v areálu vznikal. Petici podepsalo pět tisíc lidí.

Lidem dělá starosti nejen uchovávání raketového paliva v blízkosti výbušnin, ale také nedokončená bezpečností zpráva firmy. Ta má být každoročně aktualizována. Společnost ji ale nemůže dokončit, protože jí chybí bezpečnostní zprávy od ostatních nájemců a Vojenského technického útstavu, který skladový areál vlastní. Problémem je, že objekty se vydávaly za vojenské, i když je vlastnili soukromníci.

Co bude se závodem Bochemie? (zdroj: ČT24)

Je Bochemie bezpečná?

Firma Bochemie provozuje linku na ekologické přepracování prošlého raketového paliva, které přichází do závodu s vysokým obsahem vlhkosti. Její mluvčí Eva Kijonková zdůrazňuje, že podnik používá jen ekologické a bezodpadové technologie. Místní obyvatelé se však přesto  závodu obávají.

Obec si proto nechala vypracovat posudek bezpečnostní zprávy, kterou firma Bochemie po výbuších aktualizovala. Z posudku vyplývá, že není možné objektivně stanovit, jestli společnost bezpečnostní riziko představuje. Uvedl to jeho autor Pavel Danihelka z Vysoké školy báňské, podle něhož totiž chybí bezpečnostní dokumentace okolí.

„Nebyl dodržen požadavek zákona, že subjekt, který skladuje výbušniny a není to armáda, je povinen udělat podobnou zprávu, jakou udělala Bochemie. Nemůžeme jednoznačně říct, že Bochemie je v pořádku do doby, dokud není jasné, zda ji může něco ohrozit zvenku nebo jak okolí může ohrozit ona,“ uvedl Danihelka. Pochybily podle něho firmy, které si v muničním areálu pronajímaly sklady a dokumentaci měly proto zpracovat.

Bude Bochemie opět fungovat? 

Podle Danihelky je třeba dostatečně vyčistit přístupové cesty a okolí areálu a teprve potom může přijít diskuze o tom, jestli se provoz Bochemie ve Vrběticích obnoví. „Mělo by být kontrolováno, aby tam nikdo nemohl chodit. Podle mě jsou větší problém než Bochemie ty muniční sklady. Kdybyste se měli něčeho zbavit, zbavte se první muničních skladů,“ uvedl Danihelka na setkání s občany.   

Podnik Bochemie

Bohumínský výrobce chemických čistidel Bochemie zahájil zkušební provoz závodu na Zlínsku v červenci 2012. Výstavba závodu přišla zhruba na 100 milionů korun, 25 procent pokryly evropské dotace. Firma loni v prosinci uvedla, že utrpěla v souvislosti s výbuchy muničních skladů škodu za miliardu korun. Jde především o ztráty za neuskutečněné obchody, provoz závodu totiž po explozích stojí.

Závod Bochemie byl ve Vrběticích spuštěn v roce 2012
Zdroj: Josef Omelka/ČTK

Fakta o Vrběticích

  • V blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku, leží bývalý armádní muniční areál. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu je na tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7 000 tun materiálu včetně 1 000 tun výbušniny.
  • Starostové obcí v okolí areálu už se svými obyvateli začali řešit odškodnění za materiální škody, které jim výbuchy způsobily.