V Chomutově se před novými volbami prý opět kupčí s hlasy

Chomutov - Policie opět prošetřuje kupčení s hlasy v Chomutově. Už v sobotu se zde konají opakované komunální volby, ty říjnové krajský soud prohlásil za neplatné právě kvůli manipulaci s volebními lístky. Zatímco dosud aktivisté zdokumentovali případy, ve kterých organizátor uplácení hledal lidi, kteří by svůj hlas prodali, tentokrát natočili muže, který naopak sháněl politiky, jimž sliboval stovky hlasů pro jejich stranu.

Nadační fond proti korupci ve spolupráci s iniciativou „Nechceme žít v Palermu“ tvrdí, že na nahrávkách zajistily důkazy o aktivitách osoby, která politikům za úplatu nabízela volební hlasy. „Za jeden hlas požadovala 100 korun,“ informovali dnes ČTK zástupci protikorupčních organizací, kteří v této věci podali trestní oznámení.

Kandidáta politické strany PRO Chomutov Davida Ištoka podle aktivistů oslovili dva lidé s dotazem, zda by si nechtěl pořídit hlasy od 25 voličů. „Tyto osoby nabídku pouze zprostředkovaly. Za touto aktivitou totiž stála osoba, která prodává hlasy od 500 až 600 voličů,“ uvedly nevládní organizace. Hnutí PRO Chomutov ocenilo, že se Ištok opakovaně podílí na odhalování volebních podvodů. „Činí tak přesto, že to pro něj může znamenat výrazné nebezpečí při pohybu v ulicích Chomutova,“ sdělil lídr kandidátky hnutí Daniel Černý.

Chomutovská policie už trestní oznámení podle své mluvčí Marie Pivkové prověřuje, zatím však nemá žádné další poznatky.

Nové volby v Chomutově nařídil krajský soud kvůli kupčení s hlasy, stejné opatření učinil i v případě nedaleké Bíliny na Teplicku. Policie z maření přípravy a průběhu říjnových voleb a referenda v Chomutově obvinila pětačtyřicetiletého místního muže. Ze stejného trestného činu, který měl být spáchán v Bílině, obvinila policie dva muže ve věku 24 a 28 let. Všem hrozí trest odnětí svobody v rozmezí šesti měsíců až tří let.

V případě Chomutova krajský soud prozkoumal 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků. Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny natolik, že hlasování prohlásil za neplatné.