Pod Pradědem začal závod Winter Survival. 17 týmů vyrazilo do terénu

Ostrava - Extrémně náročný armádní závod v zimním víceboji Winter Survival začal dnes v Jeseníkách. Pod Praděd dorazilo přes padesát vojáků z Česka, Slovenska, Polska a Německa. Nafasovali jídlo na tři dny a odpoledne vyrazili na lyžích do terénu. Mistrovství, jehož cílem je prověřit kondici a připravenost vojáků na ty nejnáročnější bojové úkoly v zimních podmínkách, má letos 21. ročník.

Závod, který organizuje generální štáb české armády s brněnskou Univerzitou obrany, simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém horském terénu. Obtížnými podmínkami a přísnými pravidly patří k nejnáročnějším závodům svého druhu na světě.

Favorizované české týmy

Soutěže se účastní špičky vojenských útvarů a podle organizátorů zrcadlí připravenost a kvalitu výcviku vojenských jednotek. Už pošesté dorazil například tým ze 7. mechanizované brigády, který loni jednoznačně zvítězil. „Předpokládám i letos úspěch našich týmů. Jsme rádi, že soutěž má mezinárodní účast, která je důležitá pro porovnání schopností,“ uvedl ředitel závodu Milan Marek. Podotkl, že z dvaceti přihlášených družstev jich dorazilo jen sedmnáct. Omluvili se vojáci z Chrudimi a dva rakouské týmy.

Startuje Winter Survival (zdroj: ČT24)

Tříčlenná družstva soutěží v různých disciplínách, při kterých musí prokázat fyzickou zdatnost i psychickou odolnost, při plnění úkolů mají také prostor pro vlastní kreativitu. Vedle vytrvalostního pochodu podle mapy, spaní venku a zdolávání nejrůznějších překážek budou letos vojáci soutěžit například ve střelbě z paintballových pistolí, nouzovém rozdělávání ohně, budou sestavovat lehký kulomet, házet granáty nebo soutěžit v tažení břemene.

Dvě noci bivakování ve sněhu

Závod odstartoval ve čtyři hodiny odpoledne výstupem na hřeben směrem k vrcholu Vysoká hole. Pak účastníky čeká sjezd na lyžích volným terénem. „Počítáme se zhoršenou viditelností, trasa bude proto označená chemickými světly a reflexní barvou, budou tam také rozhodčí, kteří závodníky nasměrují. Cílem je dorazit do dnešního místa přespání,“ uvedl ředitel závodu Marek. V následujících dnech budou vojáci po dvě noci bivakovat venku. Ráno je čeká například speciální bojová dráha. Vše, co potřebují, si ponesou na zádech. „V batozích máme lano, lezecký materiál, spacák, čelovky, přilby, zdravotnický materiál a další věci,“ vyjmenovával Ivo Vrba ze 7. mechanizované brigády, který přijel se svým týmem obhájit loňské vítězství.

Winter Survival potrvá až do pátku 30. ledna.