V Liberci ožívá Varšava – a fandí filmovému umění

Liberec – Varšava, nejstarší kamenný biograf v severočeském Liberci, se postupně vrací do provozu. Díky skupině nadšenců se v jeho prostorech už v únoru otevře kavárna a v polovině března v něm budou moct návštěvníci zhlédnout i film, poprvé po sedmi letech.

Reportáž: Liberecká Varšava se zvolna vrací do provozu (zdroj: ČT24)

Budova ve Frýdlantské ulici jen několik desítek metrů od radnice je ve velmi špatném stavu a uzavřena musela být v roce 2008, krátce po oslavě svých stých narozenin. Radnice, jež objekt vlastní, tehdy na rekonstrukci odhadovanou na 80 milionů korun neměla peníze, v Liberci navíc vznikla hned dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě.

Nyní se ale kino vydává jinou cestou, nechce konkurovat multiplexům a přehlídkou artových snímků hodlá oslovit náročnějšího diváka – začít chce projekcí filmů představovaných na lidskoprávním festivalu Jeden svět.

Sbírka i městská pomoc

Za obnovou Varšavy stojí dobrovolnický spolek, kterému se podařilo obnovit technické zázemí kina a nyní pracuje na proměně veřejných prostor foyer. Jako provizorní kinosál mu bude sloužit prostor někdejší restaurace Barrandov, protože hlavní sál zasažený dřevokaznými houbami na opravu stále čeká. Náklady se v tomto případě odhadují na pět milionů korun.

Samotná radnice na obnovu kina dosud přispěla dvěma miliony. „Samozřejmě počítáme s tou podporou i do budoucna, ale musíme umět najít finanční prostředky,“ uvádí primátor Liberce Tibor Batthyány. Jak přitom uvádí dramaturg Varšavy Vlastislav Trubač, pozice radnice je v případě artových kin, jakým chce být i Varšava, zcela klíčová: „Do budoucna jsou tato kina většinou dotovaná městem. Bez toho se prostě neobejdou.“